Külföld

Az olasz baloldal nyakig ül a korrupciós ügyekben

Az Il Giornale összeállította a Demokrata Párt Brüsszellel jó kapcsolatokat ápoló politikusainak gyanús ügyleteit

Az Európai Parlament korrupciós botránya alaposan megrázta Olaszországot is, hiszen több korábbi és jelenlegi olasz baloldali képviselő is érintett az ügyben, amelynek a vezetőiről az Il Giornale lap készített egy összeállítást. 

Az olasz baloldal nyakig ül a korrupciós ügyekben
Matteo Renzi korábbi olasz miniszterelnök bármire megesküszik, ha kell, de az olaszok egyre kevésbé hisznek a baloldali politikusaiknak
Fotó: MH

A lobbi és érdekcsoportok előszeretettel kopogtatnak ismert és komoly hatalommal bíró politikusok ajtaján, és ne legyen kétségünk, számos alkalommal bebocsátást is nyernek. Az olasz Il Giornale lap úgy fogalmazott a botrány kapcsán, hogy a lobbizás és az üzletelés szokása egyesíti a Demokrata Párt minden korábbi titkárát és az olasz baloldal vezetőit, Romano Proditól Enrico Lettáig vagy éppen D’Alemótól Renziig. Ők azon erősen balos politikai vezetők, akik miután elhagyták a politika színpadát, belecsöppentek az idegen nemzetek, illetve hazai cégóriások tanácsadói aranyvilágába. Volt, aki nyilvánosan, és volt, aki többé-kevésbé titkos módon űzte a néhány vagyonnyilatkozatból ítélve nagyon is nyereséges vállalkozást.

A fent említett négyesfogatból akadt olyan, aki egy olajfinomító katari kézre adásán szorgoskodott; volt olyan, aki egy dél-amerikai ország érdekében ügyködött, ez az ország hadi járműveket, azaz tengeralattjárókat és repülőgépeket szándékozott Olaszországtól vásárolni. A valamikori miniszterelnökök egyike Pekinggel épített ki szoros együttműködést, a legmeggyőzőbb támogatója lett Kína kereskedelmi és pénzügyi terjeszkedésének Olaszországban és Európában.

A nagy négyes egyike Oroszországgal és Szaúd-Arábiával folytatott busás haszonnal járó kapcsolatokat, vajon felhagyott-e a háború okán az orosz biznisszel? Ugyanis nem ő lenne az egyetlen, aki igen hangosan elítéli Moszkvát, ám a szankciók ellenére csendesebben, de mindent úgy csinál, mint korábban.

A történet tortájára a hab is felkerült. Enrico Letta, a Demokrata Párt első embere bejelentette, indul az Európai Unió 2024-es parlamenti választásán, tutira lista 1. lesz, így visszaköszön jelenkorunk valósága, azaz egy bukott baloldali politikusnak mindig biztosított a vastag pénztárca. A listás rendszer nem sok jót ígér, a listák elején azon európai szélsőbalos pártok képviselői tolonganak majd, akik előszeretettel vádolják Magyarországot korrupcióval, miközben maguk nyakig sárosak a furcsa üzletektől.

Kapcsolódó írásaink