Külföld

A kínai orvosok nem tüntethetik fel a koronavírust a halotti anyakönyvi kivonatokon

Ez megerősíti a WHO aggodalmait, miszerint a kínai kormány szándékosan kevesebb halálesetről számol be

A pekingi kórház covidosztályán egy kiragasztott felhívás virít a falon az orvosoknak címezve, amelyben felszólítják őket, „törekedjenek” arra, hogy ne tüntessék fel a koronavírust a halotti anyakönyvi kivonatokon – írta meg a liner.hu.

A kínai orvosok nem tüntethetik fel a koronavírust a halotti anyakönyvi kivonatokon
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/XINHUA/Zou Jingyi

Reuters legfrissebb jelentése szerint Kínában egyre rosszabb a járványhelyzet, amin az sem segít, hogy a kormány arra kötelezi az egészségügyi dolgozókat, hogy hamisan tüntessék fel a halál okát a halotti anyakönyvi kivonatokon. Helyette ugyanis meg kell keresniük az elhunyt esetleges alapbetegségét, majd ezt kell feltüntetni a halál okaként – írta meg a liner.hu.

Megjegyezték, amennyiben pedig az orvosoknak nincs más lehetőségük, mint ténylegesen feltüntetni a halál valódi okát, vagyis a koronavírust, úgy jelentést kell tenniük felettesüknek, aki aztán „két szintű konzultációt szervez”, mielőtt engedélyeznék, hogy a koronavírust tüntessék fel a halál okaként.

Kiemelték, a Reutersnek hat állami kórház orvosai nyilatkoztak, s mindannyian megerősítették, hogy pontosan ilyen vagy ehhez hasonló szóbeli utasítást kaptak, amelyben „lebeszélték” őket arról, hogy a haláleseteket a koronavírusnak tulajdonítsák.

A koronavírusban elhunytak hozzátartozói rendre arról számoltak be, hogy a halotti anyakönyvi kivonatban egyáltalán nem tüntették fel a koronavírust, míg sok kigyógyult beteg arról tájékoztatott, hogy nem voltak hajlandók megvizsgálni őket a koronavírusra, még úgy sem, hogy egyértelműen légúti tünetekkel érkeztek a kórházba – írták.

Mindez csak megerősíti a WHO korábbi aggodalmait, miszerint a kínai kormány szándékosan jelentősen kevesebb esetről és halálesetről számol be a koronavírus-járvány kapcsán. A kínai tisztviselők szombati közlése szerint december óta több mint 60 ezer ember halt bele a vírusba, ami több mint tízszerese a korábban állított adatoknak – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink