Külföld

Elmarasztalta Ukrajnát a világ legnagyobb újságíró-szervezete

Az Ukrajnában a múlt hónapban elfogadott médiatörvény „rendszerszintű problémákat okozhat a demokrácia számára”, mivel jelentősen kiterjeszti a kormány ellenőrzését a sajtószabadság felett – hangsúlyozta csütörtökön a Nemzetközi Újságíró-szövetség (IFJ) egy az országot elítélő nyilatkozatban – írja az oroszhírek.hu.

Rendkívül aggaszt bennünket az ukrán kormánynak a médiával és az újságírókkal szembeni tekintélyelvű sodródása” – mondta Anthony Bellanger, az IFJ főtitkára.

Az 1926-ban alapított és jelenleg a világ legnagyobb újságíró-szervezete, az IFJ a média szakembereit képviseli „az ENSZ rendszerében és a nemzetközi szakszervezeti mozgalomban”.

A nemzetközi szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új törvény széles körű jogköröket biztosít Ukrajna médiafelügyeletének – az Országos Televíziós és Rádiós Műsorszolgáltatási Tanácsnak – az országos médiatér tényleges ellenőrzésére.

A szervezet idézte az ukrán újságírók országos szövetségét, amely december közepén arra figyelmeztetett, hogy az ukrán média az elnök és a parlament által létrehozott testületnek lett alárendelve.

Mint írják, egy másik újságíró-szövetség – az Ukrán Független Média Szakszervezet – január elején arra figyelmeztetett, hogy a törvény de facto „teljes politikai és gazdasági függőségbe helyezi az ukrán médiát az ország elnökének személyes döntéseitől”, mivel lehetővé teszi az állam számára, hogy a szabályozó hatóság vagy bíróság döntése nélkül visszavonja a médiaengedélyeket és betiltsa a médiatevékenységeket.

A jogszabály „rendszerszintű problémákat okozhat az ukrajnai demokrácia számára, mivel kiterjeszti az állami ellenőrzést a média felett” – jegyezte meg az IFJ vezetője, majd felszólította Kijevet, hogy vizsgálja felül a törvényt, és folytasson nyílt vitát az újságírói közösséggel. „Független újságírás nélkül nem létezhet demokrácia” – tette hozzá Bellanger.

A médiatörvény 2020 óta készült, de csak a Moszkva és Kijev közötti konfliktus közepette kapott zöld utat. Az ukrán parlament 2022 decemberében fogadta el, Zelenszkij pedig még ugyanabban a hónapban aláírta. A jogszabály lehetővé teszi az állami médiafelügyelet számára, hogy bírságokat szabjon ki az országban működő médiumokra, és visszavonja az engedélyüket, ha korlátozottan hozzáférhető anyagokat tesznek közzé.

Emellett kifejezetten megtiltja a Moszkva akcióiról szóló minden olyan pozitív tudósítást, amely megkérdőjelezi Kijev hivatalos álláspontját, az állítólagos „orosz propaganda” elleni küzdelem részeként. A törvény megerősíti az összes orosz médium betiltását is, amelyek Ukrajnában már korábban is de facto törvényen kívül voltak helyezve.

Kapcsolódó írásaink