Külföld

Szánthó Miklós: Magyarország iránytű a nemzetközi konzervatív együttműködésben

Az európai uniós tagság Magyarországnak érdeke – hangsúlyozta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója kedden a Conservative Partnership Institute és a Counterpoint Institute közös rendezvényén Washingtonban.

Szánthó Miklós: Magyarország iránytű a nemzetközi konzervatív együttműködésben
Szánthó Miklós szerint az Isten, haza, család hármas összekötő kapocsra az európai–amerikai, illetve magyar–amerikai együttműködés is alapozható
Fotó: MH

A jogász szakember felhívta a figyelmet arra, hogy világos érdekek támasztják alá a magyar uniós tagságot, ami nem lehet önmagáért való, ahogy azt a balliberális oldalon gyakran hangoztatják.

Szánthó Miklós az ukrajnai háborúval és Oroszországgal kapcsolatban hangsúlyozta, minden vitán felül áll, hogy Oroszország agressziót követett el, megsértette Ukrajna szuverenitását, ugyanakkor a szankciós politika elhibázott. Az amerikai hallgatóság figyelmét a szankciók hatására utalva arra hívta fel, hogy az Egyesült Államok érdekeit sem szolgálja az, ha Oroszországot leválasztják Európáról, és Kína felé tolják.

Szánthó Miklós a konzervatívok együttműködésével kapcsolatban az esemény után a közmédiának megerősítette, hogy az Isten, haza, család hármasa olyan összekötő kapocs, amelyre az európai–amerikai, illetve magyar–amerikai együttműködés is alapozható. Ebben pedig Magyarország egy iránytű lehet – tette hozzá.

Szánthó Miklós közölte, azon dolgoznak, hogy idén is megrendezhessék az amerikai konzervatívok egyik legnagyobb eseményét, a CPAC-et (Conservative Political Action Conference) Magyarországon.

Shea Bradley-Farrell, a Counterpoint Institute igazgatója, a pódiumbeszélgetés moderátora a közmédiának adott interjúban Magyarország szerepét az ott vallott, hagyományos konzervatív értékek miatt nevezte fontosnak. Olyan értékek ezek, amelyek a liberális baloldal állandó támadása alatt állnak – mondta, és megjegyezte, hogy sajátos módon azok az új eszmék, amelyeknek része az LMBTQ- és transzgender témák előtérbe helyezése, politikai programként előbb volt jelen az Európai Unióban, mint az Egyesült Államokban, ahol az Obama-adminisztráció karolta fel.

A Conservative Partnership Institute és a Counterpoint Institute washingtoni rendezvénye a Konzervativizmus Európában és Magyarországon – Miért számít az Egyesült Államokban? címet viselte.

Kapcsolódó írásaink