Külföld

Tűzifát halmoznak fel a finnek

Finnország energiaszükségletének egyharmadát korábban Oroszországból importálta

A világ egyik legészakibb országában, Finnországban az emelkedő energiaköltségek és az áramkimaradásoktól való félelem arra késztette az embereket, hogy tűzifát gyűjtsenek, és átalakítsák otthonaikat, hogy csökkentsék az energiafelhasználást – jelentette a Reuters.

Tűzifát halmoznak fel a finnek
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

Az Oroszországból érkező olaj, gáz és villamos energia elvesztése súlyos következményekkel fenyeget az északi országra nézve. Ráadásul műszaki problémák korlátozták egy új hazai atomerőmű teljesítményét, ami miatt figyelmeztetéseket adtak ki a lehetséges áramkimaradások miatt.

„Finnország korábban energiaszükségletének egyharmadát Oroszországból importálta, most pedig közel vagyunk a nullához” – mondta Riku Huttunen, a finn gazdasági minisztérium energia- és klímapolitikai főigazgatója.

„Azt lehet mondani, hogy ha délen mínusz 20 Celsius-fok van, északon pedig esetleg mínusz 30 fok, akkor nagyon közel van az áramhiány kockázata” – mondta Huttunen a Reutersnak.

Finnországban télen a hőmérséklet gyakran –20 Celsius-fok alá süllyed, miközben a városokban az év legsötétebb hónapjaiban naponta kevesebb mint hat órán át van napfény. Ez különösen sebezhetővé teszi az országot az uniós energiaválsággal szemben, mivel az áramkimaradás néhány órán belül életveszélyes körülményeknek teheti ki a lakosokat.

A Reuters jelentése szerint a finnek nyár óta fáklyákat, hőszivattyúkat, időzítőket, napelemeket és tűzifát halmoztak fel.

„Három, négy hónapig nem voltunk szabadnapon” – mondta Jari Saari tűzifatermelő a médiának, és elmesélte, hogy megállás nélkül hívták a vásárlók, akik fel akarják tölteni a készleteiket.

„Egyszer 400 ember várt ránk, elkezdtem stresszelni, hogy mi van, ha túl sokat ígértem” – mondta Saari.

A tűzifatermelő megjegyezte, hogy a faanyag, a szállítás és a fűtés növekvő költségei felhajtották a fogyasztói árakat, egy köbméter tűzifa ára most 120 euróba  kerül, szemben a válság előtti 85-90 euróval.

Kapcsolódó írásaink