Külföld

Részvételre buzdít Fico

A január 21-én tartandó népszavazáson való részvételre buzdított csütörtöki sajtótájékoztatóján Robert Fico. A Smer vezetője rámutatott, bár a szlovák kormány megbukott, mégsincs lehetősége a népnek arra, hogy előrehozott választáson mondjon ítéletet a rendszerről.

Részvételre buzdít Fico
Robert Fico egy pártrendezvényen
Fotó: AFP/Peter Lazar

A népszavazás törvényes, az állam működése szempontjából abszolút fontos, mert meghatározza a következő parlamenti választás után hivatalba lépő kormányok szabályait – hangoztatta csütörtöki sajtótájékoztatóján Robert Fico. A jelenleg ellenzékben lévő Smer vezetője rámutatott, bár a szlovák kormány megbukott, „mégsincs lehetőségünk arra, hogy előrehozott választást tartsunk”. Mint mondta, ezenfelül az országban káosz uralkodik, amely miatt véleménye szerint Szlovákia elfogadhatatlan állapotban van.

Fico ismét Zuzana Čaputová államfőt bírálta, mondván a köztársasági elnök azzal hozta Szlovákiát a jelenlegi helyzetbe, hogy meghiúsította a korábbi népszavazást. Hozzátette, ha a népszavazás sikertelennek bizonyul, akkor 2024-ig ki leszünk téve annak a zűrzavarnak, aminek eddig is szemtanúi lehettünk.

Kapcsolódó írásaink