Külföld

Kína szankciókkal sújtott két amerikai állampolgárt válaszul Washington hasonló lépésére

Kína szankciókkal sújtott két amerikai állampolgárt válaszul arra, hogy Washington korábban büntetőintézkedéseket szabott ki két kínai állampolgárral szemben tibeti jogsértésekre hivatkozva.

Kína szankciókkal sújtott két amerikai állampolgárt válaszul Washington hasonló lépésére
Kína válaszlépése Todd Steint és Miles Yu Maochunt, valamint közeli családtagjaikat érinti
Fotó: AFP/NurPhoto/Jakub Porzycki

A pekingi külügyminisztérium közleményében azt írta: Todd Steint és Miles Yu Maochunt közeli családtagjaikkal együtt kitiltják Kínából, befagyasztják kínai vagyonukat, és nem léphetnek kapcsolatba kínai szervezetekkel és emberekkel.

Stein az amerikai kongresszus Kínával foglalkozó bizottságának egyik vezető tisztségviselője, korábban pedig tanácsadóként dolgozott emberi jogi ügyekben.

A kínai születésű Yu egyetemi oktató, aki az amerikai haditengerészeti akadémián is tanított, és Hszi Csin-ping kínai elnök egyik leghangosabb bírálója. Mike Pompeo külügyminisztersége alatt fontos tanácsadói szerepet töltött be.

A tárca megjegyezte: a lépés válasz arra, hogy az Egyesült Államok Tibetben elkövetett jogsértésekre hivatkozva szankcionált két kínai állampolgárt.

Az amerikai pénzügyminisztérium december 9-én bejelentette, hogy szankciókkal sújtja Vu Jing-csiét, aki 2016 és 2021 között töltötte be a Kínai Kommunista Párt tibeti vezetői tisztségét, valamint Csang Hong-pót, a térség magas rangú biztonsági tisztségviselőjét.

A tárca azzal indokolta a döntést, hogy Vu stabilitást célzó intézkedései súlyos emberi jogi visszaéléseknek, egyebek között önkényes letartóztatásoknak és kivégzéseknek, bántalmazásoknak adtak teret, miközben Csang vezetése alatt a rendőrség köreiben rendszeres volt a kínzás és a gyilkosság.

Kína 1951-ben annektálta Tibetet azzal az indokkal, hogy térség évszázadok óta Kína része. Ezt követően nyílt felkelés tört ki a kínai uralom ellen. Bár a lázadást elfojtották, a régió ma is az egyik legnehezebben elérhető és legérzékenyebb terület az országban.

Kapcsolódó írásaink