Külföld

Nem sokat ér az új ukrán kisebbségi törvény sem

Közös nyilatkozatban bírálja a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség az Ukrajna nemzeti közösségeiről szóló új törvényt. A kisebbségek több javaslatot is tettek, ám ezek közül egyet sem fogadott el a kijevi vezetés.

Nem sokat ér az új ukrán kisebbségi törvény sem
Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A kijevi parlamentben teljes egészében figyelmen kívül hagyták a magyar és más kisebbségi szervezetek által korábban megfogalmazott, konstruktív javaslatokat – tudatta tegnap közös nyilatkozatában a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ). Mint írták, az új jogszabály nem csupán megerősíti az oktatási és nyelvtörvényben korábban kodifikált szűkítéseket, de újabbakat is bevezet, hiszen nem garantálja a kompakt nemzetiségi letelepedési térségek megőrzését, illetve a nemzetiségi szimbólumok használatát sem.

A közös nyilatkozat szerint a kisebbségi jogokat kizárólag a kisebbségekhez tartozó személyek egyénileg gyakorolható jogaként értelmezik, megfosztva ezzel őket (közösségeiket, szervezeteiket) az intézményesen gyakorolható politikai, oktatási, nyelvi jogok érvényesítésétől és így saját sorsuk befolyásolásának lehetőségétől is.

A kárpátaljai magyarság két mérvadó érdekvédelmi szervezete szerint a törvény jelenlegi formájában nem alkalmas arra, hogy Ukrajna jogalkotásában megfelelő eszközül szolgáljon az alkotmány rendelkezéseinek, illetve az ország nemzetközi jogi kötelezettségeinek végrehajtásához a nemzeti kisebbségek jogainak védelme tekintetében. A törvény nem biztosít megfelelő intézményi alapokat és jogi mechanizmusokat a nemzeti kisebbségek jogainak érvényesítéséhez és védelméhez – zárul a KMKSZ és az UMDSZ nyilatkozata.

Az Ukrajna nemzeti közösségeiről szóló törvénytervezetet a négyszázötven képviselőt számláló ukrán parlament kedden háromszázhuszonnégy igennel fogadta el véglegesen.

Kapcsolódó írásaink