Külföld

Antibiotikumhiány fenyegeti a kontinenst

Az orosz–ukrán háború nyomán bevezetett értelmetlen és rendkívül káros brüsszeli szankciók az egekbe lökték az energiaárakat, így a gyógyszergyárak költségeit is. Nem tett jót az ellátási láncnak a kínai zérócovid-politika sem.

Antibiotikumhiány fenyegeti a kontinenst
Gyógyszergyári dolgozó munkában (Képünk illusztráció.)
Fotó: MH

Súlyos veszélyre hívja föl a figyelmet a The Wall Street Journal. Mint az újság digitális kikötőjére felkerült cikkből kiviláglik, egyre fokozódó antibiotikumhiányról számolnak be az országok. A jelenség oka, hogy a világjárvány miatt a gyógyszerek iránti kereslet folyamatosan bővül, a vállalatok pedig az – értelmetlen és hihetetlenül káros brüsszeli szankciók nyomán – elszálló energiaárakkal és az ellátási láncban mutatkozó nehézségekkel küzdenek.

Nem javítja a helyzetet a kínai zérócovid-politika sem, amely nyomán a gyártók nem csak az összetevők, hanem a csomagolás és az egyéb alkatrészek terén is több hetes-hónapos késedelmekkel szembesülnek. A lap szerint a hollandiai Delftben található gyártóüzem energiaszámlái nyolcszorosára nőttek.

Az Európai Gyógyszerügynökség közölte, tud a problémákról, és intézkedési tervet dolgoz ki a helyzet mielőbbi rendezésére. Közben Franciaországból arról érkeztek hírek, hogy bizonyos, gyermekeknek szánt antibiotikumokból már most jelentős hiány tapasztalható.

Kapcsolódó írásaink