Külföld

Zelenszkij: Az orosz erők lerombolták a kelet-ukrajnai Bahmut városát

Az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Donyeck és a szomszédos Luhanszk tartományokban

Az orosz erők lerombolták a kelet-ukrajnai Bahmut városát – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miközben az ukrán hadsereg szombaton rakéta- és légicsapásokról számolt be az ország több részén.

Zelenszkij: Az orosz erők lerombolták a kelet-ukrajnai Bahmut városát
Óriási értékek mentek veszendőbe a háború okán (képünk illusztráció)
Fotó: NurPhoto via AFP/Oleg Pereverzev

Oroszország kilenc és fél hónapja tartó ukrajnai háborújának legújabb csatái négy olyan tartományra összpontosulnak, amelyekről Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember végén jelentette ki, hogy országához csatolt. A harcok azt jelzik, hogy Oroszország küzd azért, hogy ellenőrzése alá vonja ezeket a régiókat, Ukrajna pedig kitartóan próbálja visszaszerezni őket.

Zelenszkij hozzátette, hogy a helyzet „még mindig nagyon nehéz” a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk tartományok több frontvárosában. A tartományok együttesen alkotják a Donyec-medencét, egy Oroszországgal határos, kiterjedt ipari régiót, amelyet Putyin a háború kezdetétől fogva a háború fókuszpontjaként jelölt meg, és ahol a Moszkva által támogatott szakadárok 2014 óta harcolnak.

„Bahmut, Szoledar, Marjinka, Kreminna. Hosszú idő óta nincs olyan lakóhely ezeken a területeken, amelyet ne rongáltak volna meg a lövedékek és a tűz” – mondta Zelenszkij esti videóbeszédében, azokat a városokat említve, amelyek ismét a célkeresztbe kerültek.

Az ukrán katonai vezérkar mintegy 20 légicsapásról és több mint 60 rakétatámadásról számolt be Ukrajna-szerte szombaton. A leghevesebb harcok Bahmut körzetben voltak, ahol több mint 20 lakott helység került tűz alá.

Az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Donyeck és a szomszédos Luhanszk tartományokban – tették hozzá.

Oroszország keleti offenzívája során a nyár folyamán sikerült elfoglalnia szinte az egész Luhanszk tartományt. Donyeck elkerülte ezt. Az orosz hadsereg az elmúlt hetekben embereket és erőforrásokat irányított Bahmut köré, hogy megpróbálja bekeríteni a várost – mondták elemzők és ukrán tisztviselők.

Az ukrán hadsereg szombaton más tartományokban is támadásokról számolt be: északkeleten Harkivnál és Szuminál, továbbá a közép-ukrajnai Dnyipropetrovszknál, délkeleten Zaporizzsjánál, valamint délen Herszonnál.

Odessza kulcsfontosságú fekete-tengeri kikötőváros, ami a szombatra virradó éjjeli orosz dróntámadások következtében szinte teljesen áram nélkül maradt.

Kapcsolódó írásaink