Külföld

Több mint kétmillió liter nyersolaj szivárgott ki az Egyesült Államokban a Keystone vezetékből

Az amerikai közlekedési minisztérium közlése szerint 2013 óta az ország legsúlyosabb olajszivárgásos balesete

Mintegy 2,2 millió liter nyersolaj szivárgott ki az Egyesült Államok és Kanada között elnyúló Keystone vezetékből, a kifolyt mennyiségből egy olimpiai úszómedencét is meg lehetne tölteni – közölték a szövetségi hatóságok magyar idő szerint szombat hajnalban.

Több mint kétmillió liter nyersolaj szivárgott ki az Egyesült Államokban a Keystone vezetékből
Képünk illusztráció
Fotó: AFP

 A szivárgást először szerdán, egy folyóban észlelték.

A kőolajvezetéket működtető, kanadai TC Energy vállalat azonnal kezelésbe vette a sérült vezetéket, pénteken pedig vizsgálatot indítottak a szivárgás okának feltárására.

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal közlése szerint az elmúlt napokban földgátat hoztak létre az érintett folyóban a további szennyezés megfékezése érdekében.

A 240 kilométeres Keystone vezeték Kanadából az amerikai Oklahoma és Texas államokba szállít kőolajat, ahol üzemanyagot és egyéb olajtermékeket állítanak elő a nyersanyagból.

A szerdai Keystone-szivárgás az amerikai közlekedési minisztérium közlése szerint 2013 óta az ország legsúlyosabb olajszivárgásos balesete. Az efféle balesetek és egyéb következmények miatt a környezetvédők sok éven át hevesen tiltakoztak a tervezett, 1900 kilométer hosszú, Keystone XL vezeték kiépítése ellen. Nyomásgyakorlásuk célba ért, Joe Biden amerikai elnök 2021 januárjában ugyanis véglegesen visszavonta a vezeték megépítésének engedélyét.

Kapcsolódó írásaink