Külföld

Rétvári Bence: Megszűnik a határellenőrzés Magyarország és Horvátország között januártól

Magyarország mindvégig támogatta Románia és Bulgária schengeni csatlakozását is

Megszűnik a határellenőrzés Magyarország és Horvátország 344 kilométer hosszú határszakaszán január elsejétől, miután az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Brüsszelben csütörtökön.

Rétvári Bence: Megszűnik a határellenőrzés Magyarország és Horvátország között januártól
Magyarország továbbra is elutasít – és a későbbiekben sem fog támogatni – olyan javaslatot, mely a migránsokat kvóták alapján osztaná el a tagországok között
Fotó: MH/Purger Tamás

Rétvári Bence miniszteri tanácskozást követően magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: Horvátország schengeni csatlakozásával élénkebbé válhat a két ország közötti közlekedés, ami megkönnyíti a turizmust.

Az, hogy átjárhatóvá válik a magyar–horvát határ, azt is jelenti, hogy az eddig ott szolgálatot teljesítő – a határőrizetben részt vevő – rendőrök munkaerejét más határszakaszok védelmében vagy az ország biztonságának megőrzésében lehet hasznosítani – mondta.

A tanácsülés részleteit ismertetve az államtitkár közölte: Románia és Bulgária nagyon közel került ahhoz, hogy a schengeni övezet része legyen, ettől két szavazat választotta el a két országot.

„El kell ismerni, hogy a két ország tizenegy éve a schengeni övezet előszobájában várakozik. Évek óta teljesítik azokat az uniós elvárásokat, melyek a csatlakozáshoz szükségesek” – fogalmazott Rétvári Bence, majd hozzátette: tizenegy év után nem lehet újabb és újabb feltételeket szabni, vagy a csatlakozástól független politikai szempontokat figyelembe venni a schengeni tagság elfogadásához.

Kijelentette: Magyarország mindvégig nagyon hangsúlyozottan támogatta Horvátország mellett Románia és Bulgária schengeni csatlakozását.

Magyarország azt szeretné, hogy ez a két ország is mihamarabb az unión belüli szabad mozgást biztosító övezet része legyen. Csatlakozásuk a gazdasági kapcsolatok erősítése mellett segítené az unió külső határainak védelmének megerősítését, ami az illegális migráció visszatartásában játszana jelentős szerepet.

Magyarország szempontjából továbbá nemzetpolitikai szempontból is fontos, hiszen a magyar–román határ két oldalán élő magyarok számára könnyebbé válna az átjárás – hangsúlyozta.

A tanácskozás migrációról szóló vitájával összefüggésben Rétvári Bence azt mondta: Magyarország továbbra is elutasít – és a későbbiekben sem fog támogatni – olyan javaslatot, mely a migránsokat kvóták alapján osztaná el a tagországok között.

Amikor a migráció tekintetében más tagországok kapacitásai is kimerülőben vannak, akkor nem a migráció serkentésén, nem a határok megnyitásán, nem a migránsok kvóták szerinti elosztásán, hanem a migráció megállításán kell dolgozni – jelentette ki.

E tekintetben a visegrádi országok szövetségesévé vált Olaszország, Róma ugyanis világosság tette, hogy nemcsak a szárazföldön, hanem a tengereken is meg lehet fékezni az illegális migrációt – tette hozzá a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink