Külföld

Sokkolta Németországot a halálos késelés

A jobboldali Alternatíva Németországért párt arra szólította fel a berlini vezetést, hogy a támadás nem maradhat következmények nélkül. Az AfD parlamenti frakciójának vezetője közölte: a politikusoknak most nem sajnálkozniuk kell, hanem olyan lépéseket tenniük, amivel megvédhetik a német lakosokat.

Sokkolta Németországot a halálos késelés
A meggyilkolt fiatalra emlékeznek
Fotó: dpa

A támadás helyszínén azóta is mécsesek égnek. A helyiek értetlenül állnak a tragédia előtt, a politikusok pedig csalódottságuknak adtak hangot. A baden-württembergi oktatási miniszter azt mondta: elítéli ezt a szörnyű tettet, és együttérez az áldozatok hozzátartozóival.

A baden-württembergi CDU parlamenti frakcióvezetője a Twitteren üzent: megdöbbent a két iskolás elleni támadáson, amelynek az indítékát és körülményeit minél előbb ki kell deríteni.

Az Alternatíva Németországért párt frakciója keményebben fogalmazott. A jobboldali tömörülés felszólította Nancy Faeser szövetségi belügyminisztert valamint Thomas Stroblt, Baden-Württemberg tartomány belügyminiszterét, hogy a kiutasított menedékkérőket, az illegális migránsokat, a bűnöző bevándorlókat azonnal küldjék vissza a származási országukba. Mint mondták: ahelyett, hogy Berlint továbbra is meghívót küld a migránsoknak, inkább ellenőrizze a határokat, és hatékonyan lépjen fel az illegális bevándorlással szemben.

Az AfD szerint a képmutatás és az álszent megnyugtatás helyett most határozott fellépésre és a migrációs politika azonnali reformjára van szükség. A párt úgy véli, hogy a berlini vezetés elvesztette az irányítást a migrációs politika felett, amely szorosan összefügg a közbiztonság drasztikus megromlásával.

2015 szeptemberében még boldog üdvrivalgással és tapssal fogadták a németek az érkező bevándorlókat a müncheni főpályaudvaron. A migránsok lelkesen integettek és megmentőjük, Anegla Merkel fotóját tartották a kezükben.

Objektum doboz

2015 szilveszterén azonban szertefoszlott a német álom. Az erőszakhullám sokkolta Németországot. A migránsok nőket zaklattak, erőszakoltak meg és loptak meg Németország több nagyvárosában. Pontosan 1301 nő ellen követtek el bűncselekményt észak-afrikai származású bevándorlók. A rendőri dokumentumok idéznek egy férfit, aki azt a mondta a rendőröknek: „szíriai vagyok, kedvesen kell bánnotok velem! Merkel asszony hívott meg engem.”

Objektum doboz

Az elmúlt hét évben az egekbe szökött Németországban a migránsok által elkövetett bűncselekmények száma.

2016 októberében Freiburgban egy afgán menekült megerőszakolt, majd megölt egy 19 éves német nőt. Ezután 2016 decemberében egy véres terrortámadás rázta meg a fővárost. A merénylő szintén egy 2015-ben érkezett illegális bevándorló volt. A terrorista egy lopott kamionnal hajtott be a berlini karácsonyi vásár forgatagába megölve 12 embert. A támadóról egyébként kiderült, hogy menedékkérelmét rég elutasították, mégsem toloncolták ki.

Objektum doboz

Tavaly nyáron egy 24 éves szomáliai férfi válogatás nélkül szúrt le járókelőket Würzburg városában. A merényletben 3-an meghaltak, többen megsérültek.

Objektum doboz

2016 júliusában szintén Würzburgban egy 17 éves afgán fiatal baltával támadt egy vonat utasaira, a tettes több embert életveszélyesen megsebesített, mielőtt a rendőrök lelőtték volna.

Németország ráadásul az elmúlt hét évben több száz milliárd eurót költött a migránsok ellátására.

A Die Welt pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő hetekben újabb menekülthullámok érik majd el az unió egyik legerősebb gazdaságának számító tagállamot. Az NGO-hajók ugyanis egymás után szállítják Európába az illegális bevándorlókat.

Németország nemcsak az észak-afrikai és közel-keleti migránsok fő célpontja, hanem az ukrán menekülteké is. Idén több mint 1 millió ukrán fordult menedékkérelemmel a hatóságokhoz.

FORRÁS: dpa, Die Welt, Deutsche Welle, Bild