Külföld

„A háborúval mindannyian vereséget szenvedünk”

A béke melletti kiállásra szólítja föl a világot I. Ferenc pápa hamarosan megjelenő legújabb kötetében. Orbán Balázs a hír kapcsán aláhúzta, legfőbb ideje, hogy minden erőnket az azonnali tűzszünetre összpontosítsuk.

„A háborúval mindannyian vereséget szenvedünk”
I. Ferenc pápa könyve kiállást jelent a béke mellett
Fotó: Hans Lucas via AFP/Catholic Press Photos

Mindannyiunk kötelessége, hogy a béke emberei legyünk, senki sem kivétel, senkinek nincs felhatalmazása arra, hogy elfordítsa tekintetét – szólít fel ismét a béke melletti kiállásra Ferenc pápa a hamarosan megjelenő „Enciklika az ukrajnai békéről” című kötetben – írta meg kedden közösségi oldalán Orbán Balázs. A miniszterelnök politikai főtanácsadója megjegyezte, a kötet az egyházfő háború kirobbanása óta mondott beszédeit gyűjti össze.

A Szentatya hangsúlyozta, a háborúval mindenki veszít, még azok is, akik győztesnek képzelik magukat, vagy közömbösen ki akarnak maradni a konfliktusból. Ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök Berlinben rámutatott, „minden nap, ami háborúval telik, rosszabb, mint a tűzszünet”, éppen ezért legfőbb ideje, hogy minden erőfeszítésünkkel az azonnali tűzszünetre összpontosítsunk – fogalmazott Orbán Balázs.

Kapcsolódó írásaink