Külföld

Sztrájk béníthatja meg a londoni Heathrow repülőteret az ünnepi szezonban

Fennakadásokkal kell szembenézniük az utasoknak a londoni Heathrow repülőtéren az ünnepi szezonban, a poggyászkezelők ugyanis arról döntöttek, hogy december 16-án sztrájkba lépnek.

Sztrájk béníthatja meg a londoni Heathrow repülőteret az ünnepi szezonban
Fennakadásokat okozhat a londoni repülőtéri sztrájk
Fotó: MH

Nem lesz könnyű az utazás a világ egyik legforgalmasabbjának számító Heathrow repülőtéren az ünnepi szezon kezdetén  A poggyászkezelők ugyanis megszavazták, hogy december 16-án sztrájkba lépnek. A 72 órás munkabeszüntetés a repülőtér 2., 3., és 4. terminálján tíz nagy légitársaság járatait érinti. A sztrájk hátterében a teherszállítóknak tett bérajánlat áll, amelyet azonban nem terjesztettek ki a poggyászkezelőkre. A UNITE szakszervezet szerint a Menzies Aviation földi kiszolgálói nem kaptak „tisztességes" bérajánlatot. 

A szakszervezet közlése szerint a cargoszemélyzetnek 9,5 százalékos béremelést ajánlottak 2022 májusáig visszamenőleg, illetve további egy százalékos emelést 2023 januárjától.

Közben a Menzies földi kiszolgálóinak csak olyan béremelést ajánlottak fel, ami a szakszervezet szerint reálértéken bércsökkenést jelent, ha figyelembe veszik az inflációt.

A háromnapos sztrájk várhatóan az alábbi légitársaságokat érinti majd: Air Canada, American Airlines, Lufthansa, Swissair, Air Portugal, Austrian Airlines, Qantas, EgyptAir, Air Lingus, Finnair.

A decemberi akció egy hasonló novemberi lépés folytatása. Akkor a bérvita miatt háromnapos sztrájkba léptek a munkavállalók.

Kapcsolódó írásaink