Külföld

Maradnak a Beneš-dekrétumok

Nem írták alá a szlovák–magyar vegyesbizottság ülésének jegyzőkönyvét, a két fél ugyanis nem értett egyet a Beneš-dekrétumok kérdésében. A szlovákok lezártnak tekintik a kérdést.

Maradnak a Beneš-dekrétumok
Rastislav Káčer lezártnak tekinti a kérdést – a magyar fél nem annyira
Fotó: AFP/Andrei Pungovschi

A vegyesbizottság tagjai fennakadtak a Beneš-dekrétumok kérdésénél – a magyar fél ragaszkodott ahhoz, hogy egy teljes cikkely erről és a Szlovákiára vonatkozó konkrét feladatokról szóljon – hangoztatta pénteken Rastislav Káčer Pozsonyban. Az Új Szó szerint a külügyminiszter egyebek mellett azt mondta, a témát részükről lezártnak tekintik, lévén szerinte ez a kérdés nem kapcsolódik a kisebbségek helyzetéhez, és nem lett volna szabad a tanácskozás tárgyává tenni. De a magyar fél ragaszkodott ehhez, és nem volt hajlandó aláírni a jegyzőkönyvet – fogalmazott.

A tárcavezető aláhúzta, ennek ellenére több mint ötven intézkedés és ajánlás kérdésében sikerült dűlőre jutni. Megjegyezte, hogy az egy kérdésben fennálló nézeteltérés nem lehet akadálya a megállapodásnak és a többi intézkedés alkalmazásának. A kormány és más intézmények több tagját is megszólította a bizottsági tanácskozás eredményeinek témájával. Arra kértem őket, hajtsuk végre, amit tudunk – mondta. A miniszter leszögezte, az intézkedések nyomán javulni fog a szlovákiai magyarok és a magyarországi szlovákok helyzete.

Ide tartozik a kisebbség nyelvén sugárzott műsorok adásidejének növelése a közszolgálati televízióban és rádióban, a közlekedési minisztérium rendeletének módosítása, amely lehetővé teszi a kétnyelvű közlekedési információs táblák gyártását és kihelyezését, valamint a két kormány közötti megállapodás megkötése a hadisírokról és a háborús emlékhelyekről.