Külföld

ENSZ: 2025-ig meg kell duplázni a természetes megoldásokra szánt kiadásokat

A világnak jelentősen növelnie kell a természetes eljárásokon alapuló megoldásokra fordított összeget, hogy elérje az éghajlattal, a biológiai sokféleséggel és a termőföldek romlásának megakadályozásával kapcsolatos céljait – áll az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) jelentésében, amelyet csütörtökön tették közzé, a világszervezet jövő héten Montrealban megrendezendő biodiverzitási konferenciájához (COP15) időzítve.

ENSZ: 2025-ig meg kell duplázni a természetes megoldásokra szánt kiadásokat
Az UNEP jelentése szerint az ökotechnológiai megoldásokra szánt éves összegeknek 2025-ben el kell érniük a 384 milliárd dollárt
Fotó: MH

Az UNEP jelentése szerint az ökotechnológiai megoldásokra szánt éves összegeknek 2025-ben el kell érniük a 384 milliárd dollárt, azaz a jelenlegi 154 milliárd dollár két és félszeresét.

2030-ig 484 milliárd dollárra lesz szükség ahhoz, hogy a természetes eljárásokon alapuló megoldások alkalmasak legyenek az olyan feladatokra, mint az általános felmelegedés szintjének csökkentése 1,5 Celsius-fok alá, a biológiai sokféleség pusztulásának megállítása vagy a talajpusztulás visszafogása.

A kormányok jelenleg 83 százalékban finanszírozzák a természetes alapú eljárásokat, de a konfliktusok, az államadósság és a szegénység miatt korlátozottak a költségvetési lehetőségeik. A jelentés szerint a magánszektornak is jelentősen növelnie kell a befektetéseit a jelenlegi évi 26 milliárd dollárhoz képest.

A jelentés szerint fenntartható ellátási láncokat kell létrehozni, csökkenteni kell a klíma- és biodiverzitási célokra ártalmas tevékenységeket, és kompenzálni kell az elkerülhetetlen károkat.

Az általános felmelegedés 1,5 Celsius-fokra történő korlátozásához fenntartható mezőgazdaságra és a tőzeglápok helyreállítására is szükség van, mert a szén fokozatos kivezetése és az energiaágazat karbonsemlegesítése nem elegendő – mutat rá a jelentés.

Kapcsolódó írásaink