Külföld

Betiltották az orosz ortodox egyház működését Lvivben

Lvivi terület (Lemberg) hatóságai betiltották a moszkvai patriarkátushoz tartozó ukrán ortodox egyház helyi tevékenységét, egyúttal kezdeményezték a szervezeti és felekezeti alárendeltségének megváltoztatását, vagyis az egyesülését az ukrán nemzeti egyházzal.

Betiltották az orosz ortodox egyház működését Lvivben
Az Azov Hadosztály katonái egy ortodox templom előtt. Kijev az egyházat is nacionalizálná
Fotó: AFP/Sergei Supinsky

A nyugat-ukrajnai lvivi terület (Lemberg) hatóságai betiltották a moszkvai patriarkátushoz tartozó ukrán ortodox egyház helyi tevékenységét – közölte a RIA Novosztyi nyomán az MTI. Az orosz hírügynökség szerdai beszámolója szerint a területi tanács közösségi oldalán azt írta: képviselőik arról is döntöttek, hogy felkérik a hatóságokat arra, hogy támogassák az ukrán ortodox egyház kánoni és szervezeti alárendeltségének megváltoztatását, a bűnüldöző szerveket és a területi védelmi erőket pedig arra, hogy „szavatolják a más felekezetekbe való átmenettel egyetértő egyházak vagyonának és kulturális értékeinek biztonságát”.

A döntés előzménye, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a moszkvai patriarkátushoz tartozó ukrán ortodox egyház kolostoraiban november 22-én országszerte házkutatásokat tartott, amelyek során „oroszbarát irodalmat, jelentős mennyiségű készpénzt és gyanús orosz állampolgárokat talált”. Irina Friz parlamenti képviselő másnap nyilvánosságra hozta, hogy ukrán képviselők egy csoportja törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé, indítványozva, hogy tiltsák be a moszkvai patriarkátushoz tartozó ukrán ortodox egyház tevékenységét. A törvényjavaslat teljes tilalmat ír elő minden olyan vallási szervezetre és intézményre vonatkozóan, amely elfogadja az orosz ortodox egyház fennhatóságát kánoni, szervezeti, illetve bármilyen egyéb ügyeiben.

Kapcsolódó írásaink