Külföld

Moszkva elhalasztotta a hadászati fegyverzetcsökkentésről folytatandó orosz–amerikai konzultációt

Az Új START egyezmény, amelyet 2010-ben tíz évre írt alá Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök, öt évvel meghosszabbítható

Oroszország kezdeményezésére elhalasztották a stratégiai fegyverzetcsökkentésről megkötött Új START szerződéssel kapcsolatban folytatandó orosz-amerikai konzultációkat, amelyeket november 29. és december 6. között tartottak volna meg Kairóban – közölte a Kommerszant című lappal hétfőn az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége.

Moszkva elhalasztotta a hadászati fegyverzetcsökkentésről folytatandó orosz–amerikai konzultációt
Barack Obama volt amerikai elnök, és Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök
Fotó: SAUL LOEB / AFP

A találkozó elhalasztásáról szóló értesülést az orosz külügyminisztérium a RIA Novosztyi hírügynökségnek megerősítette.

„Az orosz fél tájékoztatta az Egyesült Államokat, hogy egyoldalúan elhalasztotta a találkozót, és közölte, hogy új időpontokat fog javasolni” – közölte a lappal az amerikai nagykövetség.

Az orosz külügyminisztérium a hírügynökségnek megerősítette, hogy a találkozót nem tartják meg a következő napokban, és hogy „az eseményt későbbi időpontra halasztották”.

A november végére-december elejére tervezett kairói konzultációkra vonatkozó tervekről szóló értesüléseket az orosz külügyminisztérium a hónap elején megerősítette. Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes elmondta akkor, hogy a témák között szerepel az Új START szerinti ellenőrzések újraindítása, amelyek augusztus óta megszakadtak. Azt is közölte, hogy az orosz delegációt a tárgyalásokon Vlagyimir Leontyev, a külügyminiszter különképviselője, a tárcának a fegyverek elterjedésének megakadályozásával és a fegyverzetellenőrzéssel foglalkozó osztályának igazgatóhelyettese vezeti majd.

Az Új START egyezmény, amelyet 2010-ben tíz évre írt alá Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök, öt évvel meghosszabbítható. A szerződés 2011-ben lépett hatályba. Vlagyimir Putyin orosz elnök 2021-ben ratifikálta a szerződés hatályának 2026. február 5-ig való meghosszabbításáról szóló megállapodást.

Az ENSZ korábban sürgette, hogy az Egyesült Államok és Oroszország mielőbb kezdje meg a tárgyalásokat egy új stratégiai fegyverzetcsökkentési szerződésről. Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy kész tárgyalni erről Moszkvával, és a Kreml is jelezte, hogy párbeszédre van szükség ebben a témában.

Szergej Lavrov külügyminiszter azt mondta korábban, hogy Oroszország „szórványos jelzéseket” kapott az Egyesült Államoktól az Új START-ról folytatott párbeszéddel kapcsolatban, ugyanakkor rámutatott, hogy „az amerikaiak kerülik a regionális konfliktuscsökkentéssel kapcsolatos érdemi interakciót”.
 

Kapcsolódó írásaink