Külföld

Mexikóban több száz venezuelait kilakoltattak az amerikai határon lévő táborból

A tűzveszély miatt az önkormányzat által elrendelt hatósági műveletben több tucat rohamrendőr és a mexikói nemzeti gárda tagjai vettek részt

Mintegy 400 venezuelait távolított el a rendőrség abból a táborból, amelyet lakói október vége óta tartanak ellenőrzésük alatt az Egyesült Államokkal határos területen, az észak-mexikói Ciudad Juárezben – számolt be az AFP francia hírügynökség tudósítója.

Mexikóban több száz venezuelait kilakoltattak az amerikai határon lévő táborból
A venezuelai migránsokat kilakoltatják a mexikói Ciudad Juarezt és El Paso Texast elválasztó táborból a Rio Grande partján
Fotó: David Peinado / AFP

A tűzveszély miatt az önkormányzat által elrendelt hatósági műveletben több tucat rohamrendőr és a mexikói nemzeti gárda tagjai vettek részt. A polgári biztonsági hatóságok amiatt aggódtak, hogy a táborlakók tüzet gyújtottak a rögtönzött műanyag sátrak előtt, hogy megvédjék magukat a hidegtől.

A tábort a Río Bravo del Norte folyó partján hozták létre, a két ország határán.

Az ENSZ adatai szerint 2015 óta több mint hatmillió venezuelai hagyta el az országot Nicolás Maduro elnök önkényuralmi rendszere és a gazdasági válság miatt. Sokan Közép-Amerikán és Mexikón keresztül próbálnak eljutni az Egyesült Államokba.

Mintegy másfél hónapja, október 13-án az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériuma bejelentette, hogy az ország határát illegálisan átlépő venezuelaiakat ezentúl automatikusan visszaküldik Mexikóba. Cserébe Washington megígérte, hogy programot hoz létre, amely lehetővé teszi 24 ezer ember legális bevándorlását közvetlenül Venezuelából.

Kapcsolódó írásaink