Külföld

Egymillió forintot ad a szerb kormány az újdonsült édesanyáknak

Szerbiában ez év eleje óta van érvényben az a törvény, amelynek értelmében az elsőszülött gyermek után háromszázezer dinár jár minden édesanyának. Korábban ennek az összegnek a harmada járt az érintetteknek.

Egymillió forintot ad a szerb kormány az újdonsült édesanyáknak
Kisgyermek és édesanyja (Képünk illusztráció)
Fotó: MH

Szerbiában a termékenységi ráta 1,5 százalék. Ám ahhoz, hogy a népesség legalább középtávon fennmaradjon, legkevesebb 2,1-es átlagot kellene elérni – olvasható a Vajdaság Ma vasárnapi írásában. Azért, hogy az említett arányt elérjék, a belgrádi kabinet több intézkedést is hozott az elmúlt években. Így idén januártól van érvényben az a törvény is, melynek értelmében az elsőszülött gyermek után háromszázezer dinárt (kicsit több mint egymillió forintot) kapnak az államtól támogatás címén az édesanyák. Eddig összesen 21 853 fiatalasszony jutott így forráshoz.

A belgrádi Köztársasági Statisztikai Intézet adatai alapján szeptemberig 45 939 gyermek született Szerbiában, ami egyszázalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A szülők a második kicsi világra jötte után valamivel több mint 243 ezer dinárt (nyolcszázötvenezer forintot) kapnak (két éven át havonta tízezer dinárt). A harmadik utód után 1,460 millió dinár (5,1 millió forint) érkezik (százhúsz hónapon keresztül havi tizenkétezer), a negyediket követően pedig összesen 2,190 millió (7,6 millió forint) százhúsz hónapon keresztül havi tizennyolcezres részletekben.

Kapcsolódó írásaink