Külföld

Novák Katalin a kárpátaljai magyarokat is meglátogatta

Azért is mentem el Kijevbe, hogy ma itt lehessek Kárpátalján – írta közösségi oldalán vasárnap Novák Katalin. A köztársasági elnök előző nap Kijevben járt.

Novák Katalin a kárpátaljai magyarokat is meglátogatta
Novák Katalin köztársasági elnök (j) a Beregszászi Református Templomban tartott istentiszteleten. Az államfő mellett balról-jobbra Altusz Kristóf, a Sándor-palota diplomáciai igazgatója, Íjgyártó István, Magyarország kijevi nagykövete és Schanda Tamás, a köztársasági elnök kabinetfőnöke
Fotó: Burzák Noémi / MTI

A kárpátaljai helyi magyarság körében gyújtotta meg advent első vasárnapján az első gyertyát, és istentiszteleten is részt vett a Beregszászi Református Templomban Novák Katalin. A köztársasági elnök szombaton Kijevben arról beszélt, több, mint százötvenezer okunk van arra, hogy megállítsuk a háborút, hogy elérjük a békét – hiszen ennyi magyar nemzetiségű ember él Kárpátalján.

Utalt arra is, a magyar közösség tagjai közül eddig ötszáz ember sebesült meg vagy hunyt el a fronton és a háborús tevékenységek következtében.

Novák Katalin Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett szombaton Kijevbe, hogy részt vegyen a Gabonát Ukrajnából (Grain from Ukraine) humanitárius programban.

Az államfő vasárnap közösségi oldalán több fényképpel tudatta, hogy megérkezett Kárpátaljára. Ezen túl egy videót is megosztott a vonatút részleteiről, illetve az őt kísérő TEK-esek munkájáról.

Kapcsolódó írásaink