Külföld

Megfejtették V. Károly levelét

Mintegy öt évszázad múltán sikerült megfejteni azoknak a szimbólumoknak a jelentését, amelyek V. Károly spanyol király, német-római császár párizsi nagykövetének írott levelében szerepeltek. A feltörés révén egy újabb mozaikdarabkával lett gazdagabb a történettudomány.

Megfejtették V. Károly levelét
V. Károly titkos nyelven írt levele
Fotó: AFP/Jean-Christophe Verhaegen

Újabb adalékkal gazdagítja a francia királyság és a Német-római Birodalom közötti kapcsolatok történetét az az V. Károly (1516–1556) által írt levél, melynek titkosítását a minap törte föl négy kutató. A megfejtésen a Lotaringiai Informatikai Kutatólaboratórium (Loria) kódfejtői, valamint az észak-franciaországi Pikárdiai Egyetem egyik kutatója dolgozott fél éven át.

Az évtizedek óta feledésbe merült episztolát a nancy-i Stanislas könyvtár gyűjteményében őrizték. Az egyik szakember, Cécile Pierrot a levél alapos tanulmányozását követően csoportosította az uralkodó által használt mintegy százhúsz szimbólumot. Elnevezte őket, megszámolta az előfordulásukat, illetve feltérképezte az ismétlődő kombinációkat. Pierrot és a nancy-i laboratórium két másik kutatója, Pierrick Gaudry és Paul Zimmermann számítógép segítségével gyorsították fel a visszafejtést.

Mikor Cécile Pierrot-nak június végén sikerül azonosítani több egymást követő szót a levélben, kollégáival Camille Descenclos segítségét kérte, aki a 16. századi Franciaország és Német-római Birodalom közti kapcsolatok szakértője. A sorok feltörése után kiderült, hogy 1547-ben elég rossz volt a viszony I. Ferenc francia király és V. Károly császár között, annak ellenére, hogy három évvel korábban békeszerződést írtak alá.

A levél szerint állítólag összeesküvést terveztek Franciaországban V. Károly meggyilkolására, amelyről korábban nem sokat lehetett tudni. Az értesülés megalapozatlannak bizonyult – V. Károllyal nem orgyilkos végzett, 1556-ban lemondott a császári trónról és 1558-ban a yuste-i kolostorban hunyt el. Mivel levelében a császár a birodalma helyzetéről, valamint politikai és katonai stratégiájáról is ír, a kódolással valószínűleg ezeket a kényes információkat akarta elrejteni.

Kapcsolódó írásaink