Külföld

Romániát az infrastruktúra fejletlensége miatt kevéssé fenyegeti az energiaválság

Románia vidéki lakosságának csaknem nyolcvan százaléka fát használ fűtésre. A javarészt elavult kályhák erősen környezetszennyezők, ugyanakkor az infrastruktúra fejletlensége okán az országot kevéssé fenyegeti az energiaválság, mint például minket.

Romániát az infrastruktúra fejletlensége miatt kevéssé fenyegeti az energiaválság
Fafűtés – vidéken ez a nyerő (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Rendkívül érdekes írásokat közölt a román Adevarul csütörtökön. A két cikkből egyebek mellett kiderül, szomszédunknál tíz háztartásból három energiaszegénységben él. A lap az adatokat a Babeş-Bolyai Tudományegyetem kutatóinak tanulmányából vette – amely még az energiaválság okozta drágulás előtt született, így a valóságban sokkal rosszabb lehet a helyzet a most leírtaknál.

Az írások szerint a vidéki lakosság csaknem nyolcvan százaléka fát használ fűtésre. A javarészt elavult tégla-, cserép- és vaskályhák erősen környezetszennyezők, ugyanakkor az infrastruktúra fejletlensége okán az országot kevéssé fenyegeti az energiaválság, mint például minket.

Utóbbi tény az Európát sújtó gázellátási problémák közepette akár jónak is tűnhet, valójában azonban olyan, súlyos következményekkel járó és sürgős megoldásra váró hátrányról van szó, amely energetikai szegénységgel fenyegeti az állam lakosságának csaknem felét. A szolgáltatók és civil szervezetek által összegyűjtött adatok alapján az Adevarul azt a becslését közölte, hogy Romániában a gázhálózat 3,9 millió fogyasztóhoz ér el, ami a háztartások alig negyvenhárom százalékát teszi ki.

Az energiaszegénység gyökerei elsősorban az alacsony jövedelmekben és az épületek rossz energiahatékonyságában keresendők, de az erőforrásokhoz való egyenlő hozzáférés hiánya is meghatározó. A téli fafogyasztáson alapuló becslések egy átlagos vidéki háztartás teljes fűtésére több mint háromezer lejt (kétszázötvenezer forintot) tesznek ki.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom