Külföld

Donyec-medencei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

Elfoglalták az orosz erők Opitne települést a Donyecki Népköztársaságban – jelentette be pénteken Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Donyec-medencei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő
Az orosz védelmi miniszter állítása szerint a támadás elérte céljait, és minden rakéta pontosan a kijelölt célpontot találta el
Fotó: Anadolu Agency/Leon Klein

Elmondta, hogy csütörtökön az orosz fegyveres erők nagy hatótávolságú, precíziós légi, tengeri és szárazföldi indítású fegyverekkel koncentrált csapást mértek az ukrán katonai vezetés létesítményeire, védelmi és ipari komplexumaira, valamint a hozzájuk kapcsolódó üzemanyag- és energetikai infrastruktúrára.

Állítása szerint a támadás elérte céljait, és minden rakéta pontosan a kijelölt célpontot találta el.

Mint mondta, a csapások ukrán rakétagyártó üzemeket találtak el, megsemmisítettek egy nyugati tüzérségi fegyvereket tároló arzenált, valamint megállították az ukrán tartalékosok átcsoportosítását és külföldi fegyverek harctérre szállítását.

A Konsenkov által ismertetett hadijelentés szerint az ukrán erők a sikertelen támadási és ellentámadási kísérleteik során a donyecki régióban több mint száz halottat és sebesültet, egy harckocsit, három gyalogsági harcjárművet, két páncélozott személyszállítót és hét járművet, Kupjanszk irányában több mint ötven embert, két harckocsit és öt páncélozott járművet, Liman irányában mintegy negyven embert, két gyalogsági harcjárművet és két páncélozott járművet veszítettek.

Andrej Marocsko, a luhanszki népi milícia sajtótisztje a Pervij Kanal állami tévécsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy a luhanszki régióban az ukrán erők kezdenek kifulladni, és néhány frontszakaszon védekezésbe mentek át.

Szergej Akszjonov, az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím vezetője Telegram-csatornáján azt írta, hogy a félsziget területén erődítési munkálatok folynak a lakosság biztonsága érdekében.

A moszkvai hadijelentés szerint az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi erők csapást mértek három ukrán vezetési pontra, 83 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 172 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, megsemmisítve egyebek között egy Uragan sorozatvetőt. Az orosz légvédelem lelőtt két drónt, valamint tíz Uragan- és HIMARS-rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 333 repülőgépet, 177 helikoptert, 2522 drónt, 388 légvédelmi rakétarendszert, 6889 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 895 sorozatvetőt, 3595 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7266 különleges katonai járművet veszítettek.

Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

Az Ukrajnától elcsatolt területek több településéről jelentettek ukrán nehéztüzérségi támadást pénteken a helyi hatóságok.

Kapcsolódó írásaink