Külföld

Neonáci terroristákra csaptak le az olasz rendőrök

A hatóságok 2019 óta tartották megfigyelés alatt a feltehetően ukrán kapcsolatokkal is rendelkező Hagal Rendet

Hagal Rendnek nevezték magukat, és a gyanú szerint terrortámadásra készültek azok a férfiak, akiket egy összehangolt akció keretében vettek őrizetbe Olaszország több tartományában. A 2019 óta megfigyelés alatt tartott neonáci szervezet tagjai közelharci és lőkiképzést is kaptak.

Neonáci terroristákra csaptak le az olasz rendőrök
Bevetés előtt az olasz Állami Rendőrség munkatársai (képünk illusztráció)
Fotó: NurPhoto via AFP/Artur Widak

Terrortámadások előkészítésének és más bűncselekmények elkövetésének gyanújával vettek őrizetbe kedden öt embert egy összehangolt hatósági akció keretében Nápoly, Caserta és Avellino tartományokban – közölte honlapján az Állami Rendőrség. A terheltek a Hagal Rend nevű neonáci szervezet tagjai, vezetői.

A hatóságok 2019 óta figyelik a csoportot. A titkos adatgyűjtéssel is megtámogatott nyomozás során kiderült, hogy a szervezet chaten és különféle platformokon, például a Telegramon keresztül a fasizmust dicsőítő kampányokat folytat, tagadja a holokausztot, antiszemitizmust és fehér felsőbbrendűséget hirdet és faji gyűlöletet szít. Mindeközben a Hagal Rend félkatonai kiképzéseket is szervezett a tagjainak, akikkel külföldön közelharci és lőfegyver-használati tréningeken is részt vettek.

Objektum doboz

A letartóztatásokkal egy időben 26 helyen tartottak házkutatásokat. A rendőrök propagandakiadványokat, késeket, bozótvágókat, baseballütőket és számos egyéb holmit foglaltak le, egyebek között taktikai ruházatot, lövedékeket és légfegyvereket. Ez volt egyébként a hatóságok harmadik rajtaütése: tavaly két alkalommal összesen 30, a csoport által használt ingatlant kutattak át.

A kedden elfogottak közül négy embert a szervezet megalakításában és finanszírozásában játszott szerepe miatt terrorcselekmény előkészületével, illetve a demokratikus államrend megdöntésére irányuló kísérlettel gyanúsítanak.
Az ötödiket pedig tiltott propaganda terjesztésével, valamint faji, etnikai és vallási megkülönböztetésen alapuló bűncselekmények elkövetésére való felbujtással.

Az olasz hírtelevízió, a Sky Tg24 riportjából az derül ki, hogy a Hagal Rend közvetlen kapcsolatban állt az ukrán Azov ezreddel, amely neonáci csoportként vált közismertté 2014-ben, majd fokozatosan beolvadt a reguláris hadseregbe, de önállóságát – bizonyos fokig – azon belül is megőrizte. Ugyancsak olasz sajtóhírek szerint a rendőrség egy hatodik Hagal-tagot is kőröz, az illető azonban ukrán állampolgár, és a háború kitörése után hazatért, hogy felvegye a harcot az oroszok ellen.

Kapcsolódó írásaink