Külföld

A NATO figyeli a lengyelországi helyzetet

A NATO figyelemmel kíséri a fejleményeket és egyeztet a szövetséges tagországokkal – jelentette ki szervezet főtitkára arra reagálva, hogy lengyel médiajelentések szerint orosz rakéták csapódtak be lengyel területen és emberéletet követeltek.

A NATO figyeli a lengyelországi helyzetet
Megszólalt az Észak-atlanti Szerződés Szervezete egyik tisztségviselője a lengyelországi helyzet kapcsán
Fotó: AFP/JAKUB PORZYCKI

Jens Stoltenberg Twitter-üzenetében számolt be Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott telefonbeszélgetéséről, amelyben részvétét nyilvánította az elhunytak családtagjainak.
A NATO-főtitkár hangsúlyozta: „fontos a tények pontos megállapítása”.

Objektum doboz

NATO-diplomaták kedd éjszakai tájékoztatása szerint a katonai szövetség nagykövetei szerdán konzultációra gyűlnek össze azon lengyel bejelentéssel kapcsolatban, mely szerint Varsó megfontolja, „fennállnak-e a feltételei annak, hogy kezdeményezzék a NATO alapszerződése 4., a szövetségesek közötti konzultációkról szóló cikk szerinti eljárást”. Az eljárás az egyik tagállamot érő fenyegetés esetén indítható el.

A név nélkül nyilatkozó diplomaták közölték: a katonai szövetség „óvatosan” fog reagálni, továbbá időre van szüksége annak ellenőrzésére, hogy pontosan hogyan történt az incidens.

Fontolgatják a NATO 4-es cikkelyének alkalmazását

A NATO áttekinti azokat a jelentéseket, amelyek a lengyelországi robbanásról szólnak, és az ügyben intenzíven együttműködik Varsóval mint szövetségessel – közölte kedden este egy NATO-tisztségviselő arra reagálva, hogy lengyel médiajelentések és hivatalos nyilatkozatok szerint orosz rakéták csapódtak be lengyel területen és emberéletet követeltek.

Egy névtelenül nyilatkozó diplomáciai forrás Brüsszelben nem sokkal korábban közölte, hogy Lengyelország rövidesen az észak-atlanti szerződés 4. cikkelyének alkalmazásának kérésével fog fordulni a NATO-hoz. Eszerint a NATO tagállamai tanácskoznak egymással, valahányszor bármelyikük véleménye szerint egyikük területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.

A NATO döntése annak lesz függvénye, hogy kinek a rakétáiról volt szó, orosz rakétákról vagy az ukrán légvédelem rakétáiról – tette hozzá a diplomata.

Az Európai Tanács elnöke megdöbbentőnek nevezte az esetet, uniós vezetők elítélik a történteket

Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke megdöbbentőnek nevezte az orosz rakéták lengyel területen történt becsapódásáról szóló híreket.

„Megdöbbentett a hír, amely szerint egy rakéta vagy más lőszer embereket ölt meg lengyel területen” – fogalmazott Charles Michel.

Az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak, és hangsúlyozta: „Lengyelország mellett állunk”. Közölte továbbá, kapcsolatban van a lengyel hatóságokkal, az Európai Tanács tagjaival és más szövetségesekkel.

Charles Michel, aki a G20-csoport indonéziai állam- és kormányfői találkozóján tartózkodik, egy később közzétett üzenetében arról tájékoztatott, hogy beszélt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel, akit az EU teljes egységéről és szolidaritásáról biztosított.

Közöle továbbá, a G20-as tanácskozás szerdai napján javasolni fogja egy koordinációs értekezlet megtartását az EU szintén a helyszínen tartózkodó vezetőinek részvételével.

Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a közösségimédia-felületre feltöltött üzenete szerint aggodalommal töltik el a lengyelországi robbanásról szóló hírek. Közölte: szoros figyelemmel kíséri a helyzetet, majd hozzátette: „kapcsolatban állunk a lengyel hatóságokkal, a partnereinkkel és szövetségeseinkkel”.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke üzenetében azt közölte, „mélységes aggodalommal töltik el” a Lengyelországból érkezett hírek, amelyek – mint írta – Oroszország Ukrajna elleni rakétacsapását követő robbanásokról és áldozatokról számoltak be. „Miközben szorosan nyomon követjük a helyzetet, minden gondolatom és szolidaritásom Lengyelország népe felé irányul” – tette hozzá.

Alexanderr De Croo belga miniszterelnök azt írta, Belgium határozottan elítéli a lengyel területen történt incidenst, és legmélyebb részvétét fejezi ki az áldozatok családjának és Lengyelország népének. Belgium Lengyelország mellett áll – húzta alá.

„Mindannyian annak a NATO-családnak a részei vagyunk, amely minden eddiginél egységesebb és felkészültebb mindannyiunk védelmére” – tette hozzá a belga kormányfő.

Mark Rutte holland miniszterelnök Twitter-üzenetében súlyosnak nevezte a halálos áldozatokat követelő rakéták okozta robbanásokról érkezett híreket. Közölte: kormánya szoros kapcsolatban áll Lengyelországgal és a többi NATO-szövetségessel.

„Most fontos a történtek pontos megállapítása. Nagyon szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet” – tette hozzá a holland kormányfő.

Macron felvette a kapcsolatot a lengyel vezetőkkel

Emmanuel Macron francia államfő felvette a kapcsolatot a lengyel vezetőkkel a lengyel területen becsapódott rakéták ügyében és tájékozódik a helyzetről – jelezte kedd este a francia elnöki hivatal.

Az Elysée-palota tájékoztatása szerint a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozóján tartózkodó francia elnök vizsgálja annak a lehetőségét, hogy szerda reggel a jelenlévő vezetők megvizsgálják a Lengyelországban kialakult helyzetet.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom