Külföld

Deák Dániel a világgazdaságot fenyegető kockázatokról posztolt

Lapszemlézett a XXI. Század Intézet politológusa vasárnap délelőtt. A Facebook oldalára feltöltött bejegyzésben felhívta a figyelmet az IMF vezérigazgatójának a Washington Postban megjelent interjújára. 

Deák Dániel a világgazdaságot fenyegető kockázatokról posztolt
Deák Dániel politológus a TV2 stúdiójában
Fotó: Facebook/Deák Dániel

Kristalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója a Washington Postnak adott, szombaton megjelent interjúban beszélt arról, hogy Kína és az Egyesült Államok közötti rivalizálás világgazdaságot fenyegető kockázatokkal jár – írta bejegyzésében Deák Dániel. S egyben utalt a portfolio.hu cikkére is, amely ugyanezt az interjút szemlézi a Reuters alapján.

A Nemzetközi Valutaalap Bulgáriában született vezetője az interjúban arról is beszélt, hogy az első hidegháborút a vasfüggöny túloldalán élte át. „És igen, elég hideg van odakint”– tette hozzá Georgieva. Egyben nagyon felelőtlennek nevezte azokat, akik egy második hidegháborúba akarják most belevezetni a világot. 

Objektum doboz

A politológus ugyancsak vasárnap délelőtt elemezte a Herszonban kialakult állapotokat is. Jó, ha tudjuk, egy Magyarországnál is nagyobb területről van szó!

„Az elmúlt napokban az oroszok kivonultak Herszonból, amelyet az ukránok vissza is foglaltak. A lenti térképen látható, hogy mekkora területet tartanak még ellenőrzésük alatt Ukrajnában az oroszok. Piros vonallal karikáztam be azokat a területeket, amelyeket már 2014-ben megszereztek (Doneckben és Luhanszkban hivatalosan az oroszbarát szeparatisták), a többit az elmúlt 9 hónapban. Becslések szerint ez összesen nagyjából 110 ezer négyzetkilométer. Összehasonlításképp: Magyarország területe 93 ezer négyzetkilométer.”

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink