Külföld

Hideg zuhany, heti egy mosás, réteges öltözködés

Az uniós országok szigorításokkal és jó tanácsokkal készülnek a télre

Energiaválság és folyamatosan emelkedő infláció sújtja Európát. A brüsszeli szankciók hatásai miatt nem Oroszország szenved, hanem az Európai Unió. A Brüsszel által erőltetett büntetőintézkedések az Orosz Föderációt nem gyengítették meg, míg Európa egyre nagyobb bajban van.

Hideg zuhany, heti egy mosás, réteges öltözködés
Egyre többen bírálják az Európai Parlamentet, amiért két székhelye van
Fotó: The Guardian

Brüsszel szerint azonban egyszerű a megoldás: vissza kell szorítani a fogyasztást, és néhány trükkel csökkenteni kell az elszálló rezsiszámlákat. Nyugat-Európában hatszor többet kell fizetni a gázért és ötször többet az áramért, mint tavaly.

Az Európai Bizottság Twitter-oldalán olyan tanácsokat lehet olvasni, hogy csukd be a hűtőt vagy kapcsold le a villanyt, ha kimész a szobából. Az is visszás, hogy míg Brüsszel takarékosságra inti az uniós polgárokat, arról nem esett szó, hogy ne legyen két városban székhelye az Európai Parlamentnek. A brüsszeli és strasbourgi intézmény fenntartása, valamint az oda-vissza utazás költsége ugyanis nagyjából 114 millió euróba kerül évente.

Nézzük, az uniós tagállamokban hogyan készülnek a télre.

Franciaországban arra kérték a lakosokat, hogy ne használják a mobiltelefonjukat reggel nyolc és délután egy, illetve este fél hat és nyolc óra között. Engedjék le a redőnyöket, és húzzák be a függönyöket, hogy ne szökjön ki a meleg. A középületekben csak hideg víz van. Tilos nyitva hagyni a fűtött vagy légkondicionált üzletek ajtajait. Az uszodákban pedig csökkentették a vízhőmérsékletet. Bevezették a színkódos jelzőrendszert a lakosság áramfogyasztásáról. 

A franciák tiltakoznak az elszálló árak miatt.
A franciák tiltakoznak az elszálló árak miatt
Fotó: Le Monde

A lakosok az elmúlt hetekben többször is utcára vonultak tiltakozásuk jeléül. Az energiaválság miatt jelentősen nőnek az árak, a bérek viszont nem.

Írországban a statisztikai hivatal adatai szerint 2021 júniusához képest a villany-, illetve a gázárak 140 százalékkal emelkedtek. A kormány ezért praktikus tanácsokkal látta el a háztartásokat, hogyan spórolhatnak az energiával. Öltözzenek rétegesen otthonaikban, hetente csak egyszer vagy maximum kétszer mossanak, és lehetőség szerint kerüljék a szárítógép használatát, illetve aki teheti, cserélje le az autóját elektromosra.

Finnországban a kormány kampányt indított, hogy a kevesebb áramfogyasztásra ösztönözze a lakosokat. Arra kérik a finneket, hogy állítsák lejjebb a termosztátot, zuhanyozzanak rövidebb ideig, töltsenek kevesebb időt a szaunában, vezessenek lassabban, és ha lehet, mellőzzék a szórakoztató elektronikák használatát.

Dániában és Hollandiában is arra szólították fel a lakosokat, hogy maximum öt percig tusoljanak, szárítógép helyett szárítókötelet használjanak, a háztartási gépeket pedig inkább éjjel kapcsolják be. Szakértők szerint a megugró árak Hollandiában egymillió embert taszíthatnak szegénységbe.

Németországban is nő feszültség. Egyre többen aggódnak amiatt, hogy nem tudják kifizetni az emelkedő árakat és az energiaköltségeket. Európa egyik legerősebb gazdaságában számos kórházat is bezárás fenyeget.

Hannover volt az első német nagyváros, amely elkezdte a spórolást. Az uszodákban, sportcsarnokokban és tornatermekben csak hideg vízben lehet zuhanyozni. Az állami intézmények alkalmazottai pedig országszerte nem moshatnak kezet meleg vízzel.

A német vezetők több megoldást is ajánlottak a lakosoknak, hogyan tudnak takarékoskodni. Zuhanyozzak maximum öt percig, csökkentsék a víz hőfokát, minél kevesebbszer kapcsolják be a televíziót és a laptopjukat, főzésnél mindig használjanak fedőt, vásároljanak új, energiatakarékos háztartási gépeket, valamint éjszakára, illetve amikor nem tartózkodnak otthon, kapcsolják ki a fűtést.

Peter Hauk baden-württenbergi miniszter azzal nyugtatta a lakosokat, hogy a 15 fokos szobahőmérséklet teljesen komfortos télen, aki fázik, az vegyen fel még egy pulóvert.

Bár már nem az unió tagja az Egyesült Királyság, a szigetországban is megugrottak az élelmiszer- és az energiaárak. A The Guardian cikke szerint Liz Truss rekord rövid miniszterelnöksége alatt elvetette azt a kezdeményezést, hogy indítsanak tájékoztató kampányt a lakosoknak, hogy miként tudnának spórolni. Szakértők szerint Nagy-Britannia is bajban lesz, mivel becslések alapján jövő áprilistól 10,7 millió brit háztartásnak jelenthet komoly kihívást a rezsiszámlák kifizetése.

FORRÁS: Reuters, Sky News, The Guardian, Die Welt