Külföld

Visszavonulnak az orosz csapatok Herszonból

Az orosz erőknek a Dnyeper bal partjára való visszavonását rendelte el szerdán Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Visszavonulnak az orosz csapatok Herszonból
Sojgu visszarendelte az orosz hadsereget Herszonból
Fotó: SPUTNIK/PAVEL LVOV

Szergej Szurovikin tábornok, az Ukrajnában állomásozó orosz erők parancsnoka szerint azért kell elhagyniuk a várost, mert nem tudják tovább biztosítani az orosz egységek ellátását a térségben. A visszavonulást egyébként az ő javaslatára rendelte el Sojgu, indítványát az élőerő megóvásának szándékával indokolta.

A parancs értelmében az orosz egységeket teljes egészében kivonják a Dnyipro nyugati partjáról.

„Ilyen körülmények között a legészszerűbb megoldás a Dnyipronál húzódó gát mentén megszervezni a védelmet” – mondta Szurovikin tábornok a magas rangú katonai vezetők találkozóján, tudatta a BBC.

A bejelentés nem sokkal azután történt, hogy az orosz média közölte: A herszoni helyettes vezető, Kirill Sztremousov autóbalesetben életét vesztette.

Kijev: Nincs jele az orosz csapatok kivonulásának Herszon városából

Ukrajna semmi jelét nem látja annak, hogy Oroszország harc nélkül kivonulna Herszon városából - jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója szerdán a Twitteren.

A tisztségviselő szavai szerint az orosz csapatok jelentős része a városban maradt, ezenfelül további tartalékokat vonnak be a régióba. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna a saját hírszerzésének hisz, nem a „hangszerelt” orosz nyilatkozatoknak.

Jaroszlav Janusevics, Herszon megyei kormányzó arra szólította fel a régió lakosait, hogy ne hozzanak nyilvánosságra információkat az ukrán fegyveres erők műveleteiről.

„Felszólítom Herszon megye lakóit és mindenkit, aki bármilyen információval rendelkezik a déli front eseményeiről, hogy kövesse az információs csendet. Ez nagyon fontos közös győzelmünk érdekében. Ne essen idő előtt eufóriába senki se! Bármit is mondjanak az oroszok, csak a hivatalos információforrásokban bízzanak” - hangsúlyozta a kormányzó.

Kapcsolódó írásaink