Külföld

Érkeznek az amerikai pénzek a cernavodai atomerőmű bővítésére

Már 2020 óta tudni lehet, hogy az amerikaiak fogják bővíteni a cernavodai atomerőművet. Szerdán az amerikai Exim Bank elnöke, Reta Jo Lewis át is adta az erről szóló szándékleveleket Virgil Popescu energiaügyi miniszternek.

Érkeznek az amerikai pénzek a cernavodai atomerőmű bővítésére
A létesítmény madártávlatból
Fotó: AFP/Daniel Mihaliescu

A cernavodai atomerőmű bővítésének előkészítésére ötvenmillió, a tényleges építkezésre pedig hárommilliárd dollárt kap kölcsön Románia az amerikai Exim Banktól – írta meg szerdán a Főtér. Mint a cikkből kiderül, a pénzintézet elnöke, Reta Jo Lewis az erről szóló szándéklevelet szerdán adta át  Virgil Popescu energiaügyi miniszternek. A dokumentum a projekt finanszírozásához szükséges hitelek folyósítását részletezi.

Az amerikai befektetés amúgy csak egyharmadát fedezi a projektnek, a többit egyéb forrásokból kell biztosítani. Ugyanakkor még így is megéri, hiszen jócskán hozzájárul Romániai energiafüggetlenségéhez. Bukarest egyébként eredetileg egy kínai pénzügyi csoporttal kötött szerződést e célra, ám amikor Washington jelezte nemtetszését, Ludovic Orban kormánya felbontotta a már aláírt kontraktust.

A két új reaktor várhatóan 2030-tól áll üzembe.

Kapcsolódó írásaink