Külföld

Olaszország nem lesz az emberkereskedők cinkosa

A német felségjelzésű Rise Above nevű hajó 89 emberrel a fedélzetén kikötési engedélyt kapott a dél-olaszországi Reggio Calabriában kedden. Ugyanakkor másik három NGO-hajó a hatóságok szerint törvénytelenül tartózkodik olasz vizeken.

Olaszország nem lesz az emberkereskedők cinkosa
Illegális muszlim gazdasági menekült a Geo Barents hajó fedélzetén
Fotó: Vincenzo Circosta / AFP

Olaszországban politikai és jogi vita zajlik a migránsokkal érkező hajókról. Mint a helyi sajtó tudósításaiból kiderül, a német Mission Lifeline nem kormányzati szervezet (NGO) hajója kedd reggel kötött ki az olasz csizma orrán, Szicíliával szemközt található Reggio Calabriában. Elsőként nők szálltak le, csecsemőikkel a kezükben, majd a nagyobb gyerekek. A hajón nyolcvankilencen utaztak, köztük ötvenöt felnőtt. Leszállhatott a Rise Above legénysége is. A hajó azért kapott kikötési engedélyt, mivel a migránsokat úgynevezett kutatási és mentési tengeri övezetben (SAR) vették a fedélzetre – közölte a római belügyminisztérium.

Ugyanez nem vonatkozik a másik három NGO-hajóra, amelyek nemzetközi vizeken vették fel a velük érkezett embereket. Utóbbiak között van a német felségjelzésű Humanity–1, amely a szicíliai Cataniában kötött ki. A fedélzetről leszállhattak a nők, gyerekek és az egészségügyi ellátásra szorulók, de harmincöt embert és a legénységet nem engedték ki. A hatóságok azonnali távozásra szólították fel az NGO-hajót, amely azonban nem akarja elhagyni a cataniai kikötőt. A hatóságok ötvenötezer eurós (22,1 millió forint) bírságot vethetnek ki a Humanity–1-re.

Szintén a cataniai kikötőben van az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet által működtetett Geo Barents, amelyen a nők, gyerekek és betegek leszállása után még kétszáztizenöten vannak – ők nem hagyhatják el a hajót. A hajón maradottak – többségükben férfiak – hétfőn tüntetést rögtönöztek, hárman a tengerbe ugrottak, majd a mólón töltötték az éjszakát. A hatóságok egészségügyi ellátást biztosítanak a hajón tartózkodóknak.

Ugyancsak továbbra sem kapott kikötési engedélyt az Ocean Viking, amely a szicíliai Pozzallo magasságában várakozik. A francia SOS Méditerranée szervezet hajóján kétszázharmincnégy illegális migráns van, köztük ötvenöten tizennyolc éven aluliak.

Ezzel egy időben az utóbbi 24 órában további csaknem ötszázan érkeztek a szicíliai partokra, az olasz parti őrség nyújtott nekik segítséget.

A Salvamento Maritimo Humanitario baszk szervezet közösségi oldalán bejelentette, hogy az Aita Mari nevű hajója egyenlőre nem indul el, amíg nem tisztázott, hogy kiköthetnek-e az olasz partokon.

„Olaszország nem lesz az emberkereskedők cinkosa. Végre valaki elkezdte megérteni ezt?” - reagált a baszkok közleményére Matteo Salvini kormányfő-helyettes, kikötőkért felelős miniszter.

Az Il Giornale című jobboldali napilap felmérése szerint az olaszok hatvanhárom százaléka támogatja a korábbi baloldali kormányokhoz képest szigorúbb migrációs politikát.

A tengeri jog szakértőjeként ismert Giuseppe Loffreda az Il Messaggero című napilapnak úgy nyilatkozott, az NGO-hajók által nemzetközi vizeken fedélzetre vett emberek nem hajótöröttek, hanem migránsok. Hozzátette, akkor minősülnének befogadásra jogosultaknak, ha az országokhoz tartozó SAR-övezetekben mentenék őket. Megjegyezte, hogy az NGO-hajók a fedélzetükre vett emberek ellátására és befogadására kialakított vízi járművek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom