Külföld

Bajban az ukránok, 1300 műholdas egység állt le

Az ukrán csapatok nagy bajba kerülhetnek, ha elveszíthetik a hozzáférést Elon Musk Starlink internetszolgáltatásához. A Musk SpaceX cége által gyártott műholdak létfontosságú kommunikációs hozzáférést biztosítottak az ukrán hadsereg számára, lehetővé téve, hogy az internet- és telefonkimaradások esetén se álljon le a kommunikáció.

Bajban az ukránok, 1300 műholdas egység állt le
A fogságból megszabadult ukránok egy csoportja
Fotó: Twitter

Az ukrán hadsereg nagyon sok műholdas egysége állt le a múlt hónapban. A gondok október 24-én kezdődtek, ami egyre nagyobb probléma az ukrán hadsereg számára.

Források szerint ez már mintegy 1300 műholdas terminált érint, amelyeket Ukrajna márciusban vásárolt egy brit cégtől, ám a működés finanszírozását senki nem vállalta. 

A SpaceX vezetője szeptemberben levelet küldött a Pentagonnak, amelyben közölte, hogy nem finanszírozza tovább a Starlinket Ukrajnában, mert már addig is 100 millió dollárt költött a projektre, és kérte az amerikai kormányt, hogy vegye át a finanszírozást. 

A Pentagon is megerősítette, hogy a SpaceX és az amerikai védelmi minisztérium között zajlanak a tárgyalások a finanszírozásról. 

Az ukránok legalább annak örülhetnek, hogy újabb katonáikat engedte szabadon Oroszország. Az Ukrán Nemzeti Gárda is megerősítette, hogy a háború kezdete óta több mint 250, fogságba esett ukrán nemzetőrt engedtek szabadon az oroszok. Egy Twitter-bejegyzésben azt írták, hogy 268 ukrán katonát eresztettek el több fogolycsere keretében, köztük 24 nőt.

Kapcsolódó írásaink