Külföld

Washington Kínát és Oroszországot vádolja

Az Egyesült Államok azzal vádolta Oroszországot és Kínát az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) pénteki rendkívüli ülésén, hogy megszegik a világszervezetben vállalt kötelezettségeiket azzal, hogy védőszárnyaik alá veszik Észak-Koreát az ENSZ BT további intézkedéseitől, és bármit megtesznek, hogy igazolják a phenjani vezetés ballisztikusrakéta-indításait.

Washington Kínát és Oroszországot vádolja
Ülésezik az ENSZ Biztonsági Tanácsa
Fotó: Anadolu Agency/Tayfun Coskun

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Albánia, Írország és Norvégia kezdeményezte a testület tanácskozását miután Észak-Korea csütörtökön újabb fegyverkísérletek sorozatát hajtotta végre: a hat felbocsátott rakéta között egy interkontinentális ballisztikus rakétát is fellőttek, ami miatt a japán kormány evakuálási riasztást adott ki, és ideiglenesen leállította a vonatok közlekedését.

„Nem hagyhatsz csak úgy fel a Biztonsági Tanácsban kötelezettségeiddel, mert Észak-Korea talán fegyvereket ad el neked az ukrajnai háborúdhoz, vagy mert úgy véled, hogy nagyszerű regionális ütközőállam az Egyesült Államokkal” –hangoztatta Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet Oroszországra és Kínára utalva.

Kínai kollégája, Csang Csün ugyanakkor azt kifogásolta, hogy „a tanács konstruktív szerepet játszhatna ahelyett, hogy folyton nyomásgyakorlásra helyezi a hangsúlyt”. A jelen körülmények között, különösen arra kellene törekednie, hogy enyhítse a konfrontációt, enyhítse a feszültséget és politikai rendezést szorgalmazzon – fűzte hozzá.

A kínai és az orosz ENSZ-nagykövetek mindemellett hangsúlyozták, hogy az Egyesült Államok további feszültséget teremt a Dél-Koreával közös nagyszabású hadgyakorlataival.

António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken elítélte az újabb észak-koreai rakétakísérleteket, és felszólította az ország vezetését, hogy tartózkodjon a további provokációktól, és haladéktalanul térjen vissza a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését szolgáló tárgyalásokhoz.

Az ENSZ BT tíz nem állandó tagja a tanácskozást követően közös nyilatkozatban ítélte el az észak-koreai rakétaindításokat, és sürgette a testületet, hogy „egységes hangon szólaljon fel ebben az ügyben”.

Az elmúlt években a 15 tagú tanács megosztott volt abban a kérdésben, hogy miként kezelje Észak-Koreát. Májusban Kína és Oroszország megvétózta az Egyesült Államok indítványát, hogy újabb szankciókat vezessenek be az észak-koreai rakétakísérletekre válaszul.

Ezzel egy időben Phenjan elítélte az Egyesült Államok és Dél-Korea térségbeli hadgyakorlatait.

Kapcsolódó írásaink