Külföld

Nem követett el szabálytalanságot a finn kormányfő

Sanna szánja-bánja

Sanna Marin finn miniszterelnök nem követett el semmilyen szabálytalanságot azon az augusztusi házibulin, amelyről több felvétel is nyilvánosságra került – állapította meg a finn kormánytagok cselekedeteinek törvényességét vizsgáló igazságügyi kancellár, miután megvizsgálta az ezzel kapcsolatos több tucatnyi panaszt.

Nem követett el szabálytalanságot a finn kormányfő
Sanna Marin finn miniszterelnök
Fotó: AFP/HEIKKI SAUKKOMAA

A 36 éves Sanna Marin augusztusban részt vett egy zártkörű házibulin, és beleegyezésével videofelvétel készült arról, ahogyan szórakozik a barátaival. A felvétel azonban nyilvánosságra került annak ellenére, hogy a készítők ennek az ellenkezőjét ígérték neki. Ezután sokan megvádolták azzal, hogy a bulin alkoholt, illetve kábítószert fogyasztott, és a kritikusok szerint emiatt megkérdőjeleződött a döntéshozó képessége. Vádolták olyannal is, hogy tisztségéhez méltatlanul viselkedett, valamint hogy veszélyeztette a nemzetbiztonságot, rontotta az ország hírnevét. A kábítószer-fogyasztás vádja miatt az ellenzék, de a kormánykoalíció tagjai is felszólították arra, hogy csináltasson drogtesztet. Sanna Marin ezt méltatlannak érezte közlése szerint, de megcsináltatta a tesztet, és hozzátette, hogy soha nem fogyasztott illegális kábítószert, noha a házibulin fogyasztott alkoholt. A teszt eredménye negatív lett.

„Nem lehet szabálytalansággal vagy hivatali teendőinek elhanyagolásával vádolni a miniszterelnököt, mert ahhoz, hogy ezt meg lehessen tenni, büntetőjogi kapcsolatnak kellene lennie a magánélete és a hivatalos tevékenysége között” – közölte pénteken Tuomas Pöysti igazságügyi kancellár.

„Ami egy kormánytag magánéletének erkölcsi és társadalmi vonatkozását illeti, annak megítélése már a parlament hatáskörébe tartozik. A politikai felelősséget pedig demokratikus választásokon szokták megvizsgálni” – tette hozzá a tisztségviselő.

Sanna Marint már tavaly is érte bírálat amiatt, hogy egy éjjeli szórakozóhelyen járt, és utána kiderült, hogy kontaktszemély volt egy koronavírus-fertőzésben.

Kapcsolódó írásaink