Külföld

Svájc tiltja a lőszerátadást Ukrajnának

Svájc másodjára is megtiltotta, hogy Németország az alpesi országban gyártott légvédelmi lőszert adjon tovább Ukrajnának. Zürich a semlegességére hivatkozik.

Svájc tiltja a lőszerátadást Ukrajnának
Nem adnak belőle (Képünk illusztráció.)
Fotó: Ronny Hartmann / AFP

Elektronikus levélben tájékoztatta Guy Parmelin svájci gazdasági miniszter csütörtökön német kollégáját, Christine Lambrechtet, hogy országa a semlegességről szóló törvény miatt nem engedélyezheti svájci eredetű hadianyag továbbadását nemzetközi fegyveres konfliktusban részes államnak. Berlin összesen 12 400 darab harmincöt milliméteres lőszert szeretne továbbadni Kijevnek a már korábban leszállított huszonnégy darab Gepard típusú önjáró légvédelmi ágyúhoz.

Az ukrán haderőnek égetően szüksége lenne a hadianyagra a támadó orosz manőverező robotrepülőgépek és öngyilkos drónok lelövéséhez. Berlin korábban már kérte ez engedélyt a reexportra, a svájci gazdasági miniszter azonban június elején hasonló indokkal utasította el a felvetést.

Az 1970-es években kifejlesztett, harckocsi-alvázra épített Gepardnak az ukrajnai háború a első éles háborús részvétele. Az eszközöket a német, a belga és a holland haderő már kivonta a szolgálatból, egy részüket pedig más államok vásárolták meg.

Kapcsolódó írásaink