Külföld

Csaknem tízmillió euró jut idén az RMDSZ-nek

Az eredetileg tervezett 8,8 millió helyett 9,3 millió eurót költhet idén az erdélyi magyarság céljaira az RMDSZ. Mindezen túl még tizennyolc romániai nemzeti kisebbség támogatását is kiegészítik különböző összegekkel.

Csaknem tízmillió euró jut idén az RMDSZ-nek
Megmaradni a szülőföldön magyarnak (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Jelentős sikerről számolt be szerda délután a Főtér. Mint olvasható, kissé felemeli a bukaresti kabinet a helyi nemzeti kisebbségek szervezeteinek járó támogatást. Így az eredetileg elkülönített 200,44 millió lejt (16,8 milliárd forintot) a mai kormányülésen kiegészítik még tízmillióval (830 millió forint).

Az erről szóló kormányhatározat terve szerint a legnagyobb összegű kiegészítést az RMDSZ kapja, a szövetség az eredetileg előirányzott 43,47 millió lej (8,8 millió euró) mellé kap még 2,22 milliót (450 ezer eurót). A szövetség így idén összesen 45 695 860 lejnyi (9,3 millió eurónyi) támogatásban részesül.

Az RMDSZ mellett még tizennyolc helyi nemzeti kisebbségi szervezet kormányzati támogatását is kiegészítik különböző összegekkel. Így a romák például 29,7 millió lejt, míg a ruténok 3,2 milliót kapnak.

Kapcsolódó írásaink