Külföld

Ukrán rendőrfőnök: többen megsérültek a reggeli tömeges orosz támadásban

Jonas Gahr Store norvég kormányfő: Norvégia növeli a katonai készültség szintjét

Az eddigi információk szerint 13-an sérültek meg az Oroszország által hétfő reggel ukrán városok ellen végrehajtott tömeges rakéta- és dróntámadásban – közölte Ihor Klimenko országos rendőrfőnök egy tévéműsorban. Norvégia november 1-jétől növeli a katonai készültség szintjét, hogy az ukrajnai háború miatt gyorsabban reagálhasson a biztonsági kihívásokra – jelentette be hétfőn Jonas Gahr Store norvég kormányfő.

Ukrán rendőrfőnök: többen megsérültek a reggeli tömeges orosz támadásban
Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök
Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Denisz Smihal miniszterelnök a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról tájékoztatott, hogy az orosz erők támadása tíz régiót érintett, azaz az ország csaknem felét, 18, javarészt energetikai létesítményben keletkeztek károk. Ukrajna hét régiójában több száz település maradt áram nélkül. Szavai szerint a következmények sokkal súlyosabban is lehettek volna, de az ukrán légvédelem a kilőtt több mint ötven rakétából 44-et a levegőben megsemmisített.

Smihal kiemelte, hogy a javítócsapatok teljes kapacitással dolgoznak az áramszolgáltatás helyreállításán a kijevi, a zaporizzsjai, a dnyipropetrovszki és a harkivi régióban. Ismételten arra kérte a lakosságot, hogy spóroljanak az árammal.

A főváros, Kijev vezetése közölte, hogy a légvédelemnek köszönhetően a fővárost nem érte egyetlen találat sem, ugyanakkor a kijevi térség helyzete miatt áram- és vízkimaradások vannak a városban. A fővárosi vízművek arról tájékoztatott, hogy a kijevi fogyasztók 80 százalékánál megszakadt a vezetékes ivóvízellátás, de már dolgoznak a szolgáltatás helyreállításán.

Később Vitalij Klicsko polgármester bejelentette az áramellátás részleges helyreállítását a főváros északkeleti külső részén, a Brovari mellett fekvő Desznyanszki kerületben. Azt ígérte hogy 3–4 órán belül helyreállítják a vízellátást Kijevben a Dnyeper (Dnyipro) folyó bal partján és részben a jobb parton is.

Az ukrán légierő jelentése szerint a rakétákat az orosz erők a Kaszpi-tenger északi részéről és az oroszországi rosztovi területről indított Tu-95-ös és Tu-160-as repülőgépekről lőtték ki.

Közben az ukrán vezérkar hétfői harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az orosz hadsereg Ukrajnában az elmúlt napon több mint hatszáz katonát veszített. Velük együtt megközelítőleg eddig 71 820 orosz katona halt meg, az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett 2686 orosz harckocsit, 275 repülőgépet és 253 helikoptert.

Norvégia november 1-jétől növeli a katonai készültség szintjét, hogy az ukrajnai háború miatt gyorsabban reagálhasson a biztonsági kihívásokra – jelentette be hétfőn Jonas Gahr Store norvég kormányfő.

„Ez évtizedek óta a legsúlyosabb biztonsági helyzet" – fogalmazott a kormányfő. „Nincs arra utaló jel, hogy Oroszország más országokra is kiterjesztené a harci cselekményeket, de a megnövekedett feszültség miatt kitettebbek vagyunk a fenyegetésnek, a hírszerzési műveleteknek és a befolyásolási kampányoknak" – tette hozzá a norvég miniszterelnök.

Norvégia az Északi Áramlat gázvezetékek elleni szabotázsakciót követően kivezényelte a katonaságot a tengeri és szárazföldi energialétesítmények védelmére. Az ország az orosz földgázszállítások visszaesésével az Európai Unió legjelentősebb földgázszállítójává lépett elő jelenleg az uniós földgázimport mintegy negyede érkezik a skandináv országból.

Kapcsolódó írásaink