Külföld

Nancy Pelosi: Az Egyesült Államok a választások eredményétől függetlenül támogatni fogja Ukrajnát

Ezt a demokrata párti amerikai házelnök hétfőn jelentette ki Zágrábban, miután találkozott Andrej Plenkovic horvát kormányfővel

A horvát főváros ad otthont a Krími Platform nevű kijevi kezdeményezés első parlamenti találkozójának, amelyen több mint 40 delegáció és 32 parlamenti elnök veszt részt kedden, köztük Nancy Pelosi is.

Nancy Pelosi: Az Egyesült Államok a választások eredményétől függetlenül támogatni fogja Ukrajnát
Nancy Pelosi
Fotó: AFP/Richard A. Brooks

Pelosi elmondta: Kijevet mindkét párt és az amerikai szövetségi törvényhozás mindkét háza támogatja, és ez a támogatás a Fehér Házban kezdődik.
Hangsúlyozta, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás nem „biankó csekk", mert Kijev tisztességről és átláthatóságról tett tanúbizonyságot a segélyek fogadásakor.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban kiemelte: Irán nagy hibát követ el azzal, hogy drónokkal támogatja Oroszországot.
Hangsúlyozta, Ukrajna „bizonyos sikereket" elért a dróntámadásokkal szemben. „De ez veszélyes technológia, amelyet meg kell állítani" – fogalmazott.

„Egy ideje próbálunk nukleáris megállapodást kötni Iránnal, hogy biztonságosabb hellyé tegyük a világot, és most az oroszok segítségére sietnek, amivel kevésbé biztonságos hellyé teszik a világot" – mondta Pelosi.