Külföld

Rishi Sunak a legesélyesebb a brit miniszterelnöki székre

Boris Johnson visszatérése sem elképzelhetetlen

Tekintettel a szoros határidőkre, a BBC-t ellepték az elemző írások az Egyesült Királyságban várható miniszterelnökjelöltekről. Mint közismert, Liz Truss jelenlegi miniszterelnök október 20-án – hivatalba lépése után alig 45 nappal – bejelentette távozását a Konzervatív Párt és a miniszterelnökség éléről, miután az adócsökkentési programja miatt támadt hatalmas piaci felfordulás nyomán az alsóházi tory frakció jelentős része is ellene fordult, és több minisztere is lemondott.

Rishi Sunak a legesélyesebb a brit miniszterelnöki székre
Rishi Sunak kontra Boris Johnson, lehet, hogy csak ők ketten kapnak elég jelölést a pártelnöki posztra
Fotó: AFP/Ben Stansall, Alberto Pezzali

Sam Francis, a BBC politikai elemzője arról ír, hogy egyrészt a volt pénzügyminiszter Rishi Sunak szombat délelőttre elérte a jelöltséghez szükséges száz támogatást, és így várhatóan mögé sorakoznak fel a kormányzó Konzervatív Párt tagjai közül a legtöbben, de a verseny nem lefutott.

Ugyanis előkerült – pontosabban karibi nyaralásáról hazarepült – a korábbi miniszterelnök, Boris Johnson, és már gyűlnek az őt támogató voksok is.

Objektum doboz

A szabályok szerint hétfőn délutánig el is kell dőlnie a verseny első felének, amelyben Sunakon kívül Penny Mordaunt asszony már jelezte, hogy megpályázza a pártvezetői posztot, egyben a miniszterelnöki széket. 

A számok nyelvén elég egyszerű a kérdés, a toryknak 357 képviselőjük van, s ha valaki eléri a 158 jelölést, akkor eldől, hogy csak két jelöltből választanak pártelnököt végül, hiszen a harmadik mögé már nem állhat elegendő, azaz 100 képviselő a jelöltséghez. A BBC szerint Sunaknak 102 támogatója van jelenleg, de már Boris Johnson mögé is felsorakoztak 46-an.

Objektum doboz

Ha hétfőre valóban sikerül három jelentkezőnek egyenként száz támogató frakciótagot felsorakoztatnia maga mögött, az alsóházi tory pártcsoport egyetlen szavazási fordulót tart, és a versengésből az a jelölt esik ki, aki a legkevesebb voksot kapja. Ha az állva maradt két jelölt egyike sem lép vissza, a Konzervatív Párt 170 ezres tagsága gyorsított online szavazási eljárással választja meg közülük a párt új vezetőjét és így a következő brit kormányfőt. E szavazás határideje péntek délután, így legkésőbb egy hét múlva új miniszterelnöke lesz az Egyesült Királyságnak.

Az új kormányfő kiléte azonban már hétfőn kiderülhet, ha csak egy jelentkezőnek sikerül száz frakciótag támogatását elnyernie (ebben az esetben értelemszerűen nem lenne szükség a párttagság szavazására).

Egyes brit közvélemény-kutatók szerint Boris Johnsont ugyan három hónapja a saját képviselői rúgták ki a hivatalából, most újra favorit lehet. Más kérdés, hogy hivatalosan még nem hirdette meg a kampányát a Downing Streetre való visszatéréshez. 

Egy közeli szövetségese, Sir James Duddridge azt mondta, üzenetet kapott a volt miniszterelnöktől: „Visszarepülök, Dudders. Ezt meg fogjuk tenni. Kész vagyok harcolni érte.”

Objektum doboz

Támogatói szerint a 2019-es általános választások megnyerése után ő az egyetlen esélyes, aki a szavazóközönség támogatását élvezi, miközben még mindig parlamenti vizsgálat folyik ellene, vajon hazudott-e parlamenti képviselőknek a covid-járvány idején tartott Downing Street-i partikkal kapcsolatban.

Rishi Sunak és lánya, a miniszterelnöki székért folytatott kampányban
Rishi Sunak és lánya, Anoushka Sunak a miniszterelnöki székért folytatott kampányban
Fotó: AFP/Wiktor Szymanowicz

Rishi Sunak számos vezető kollégától kapott támogatást, köztük Sajid Javid volt kancellártól és egészségügyi minisztertől, Tom Tugendhat biztonsági minisztertől és Matt Hancock korábbi egészségügyi minisztertől.

„Teljesen világos, hogy Rishi Sunak rendelkezik azzal, ami ahhoz kell, hogy megfeleljen az előttünk álló kihívásoknak – ő a megfelelő személy pártunk vezetésére és az ország előremozdítására” – mondta Javid.

Penny Mordaunt asszonynak, az alsóház vezetőjének, aki harmadik lett a legutóbbi vezetőválasztáson, 21 támogatója van a BBC kutatása szerint. 

A képviselők több mint fele még nem árulta el, kit támogat.

A brit fogadóirodák Rishi Sunak volt pénzügyminisztert tartják a győzelemre legesélyesebb jelöltnek a kormányzó Konzervatív Párt vezetői tisztségéért folyó versengésben. A legnagyobb brit fogadócég, a William Hill péntek délután 4/5-ös nyereményeséllyel jósolta Sunak győzelmét. Azaz, aki 100 fontot tesz fel a volt pénzügyminiszter győzelmére, bruttó 180 font haszonra számíthat.

A cég Boris Johnson győzelmét csupán 6/5-ös kiírással ajánlotta fogadásra. Igaz, ez pénteken volt. A lehetséges indulók között emlegetett két volt belügyminisztert, Suella Bravermant és Priti Patelt a fogadóiroda gyakorlatilag teljesen esélytelennek tartja.

Kapcsolódó írásaink