Külföld

Novák Katalin és Giorgia Meloni, a két szövetséges

A magyar köztársasági elnök telefonon gratulált

Egy kedves, nevetős 2019-es fotót posztolt Facebook-oldalán Novák Katalin köztársasági elnök. A felvételen Giorgia Melonival látható, aki a közelmúltban megnyerte az olaszországi választásokat, pénteken elfogadta a miniszterelnöki megbízatást, és szombaton letette az esküt a kormánya többi tagjával egyetemben.

Novák Katalin és Giorgia Meloni, a két szövetséges
Novák Katalin és Giorgia Meloni 2019-ben
Fotó: Facebook/Novák Katalin

„Az imént beszéltem telefonon régi barátommal és szövetségesemmel Giorgia Melonival. Ezúton is szeretnék gratulálni Olaszország első leendő női miniszterelnökének kormányalakítási megbízásához. Jó, hogy a jövőben is számíthatunk egymásra!” – írta az oldalára Novák Katalin a 2019-es fotó mellé.

Objektum doboz

Mint közismert, azonnal, további egyeztetések nélkül elfogadta a miniszterelnöki megbízatást Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FDI) elnöke az államfővel tartott újabb találkozón, a kormány szombat délelőtt tíz órakor letette az esküt.

Giorgia Meloni pénteken személyesen olvasta fel sajtónak a miniszteri névsort. Az FdI két szövetségese, a Liga és a Hajrá, Olaszország (FI) adja a két kormányfőhelyettest. Egyikük Antonio Tajani, a FI politikusa, aki egyben a külügyminiszter is, a másik Matteo Salvini, a Liga vezetője, aki a kikötőkért is felelős infrastrukturális tárcát vezeti. Utóbbi jelentős minisztériumnak számít annál is inkább, mivel a pandémia utáni gazdasági helyreállítási források jelentős része infrastrukturális beruházásokat fedez.

A kormány huszonnégy tagjából öt-öt a FI-nek és a Ligának jutott. Giorgia Meloni az ország első női miniszterelnöke.

Orbán: Meloni sosem adja fel

Georgia Meloninek Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált a miniszterelnöki tisztség megszerzése alkalmából: „Giorgia Meloni olyan nő, aki sosem adja fel. Mától ő Olaszország miniszterelnöke. Gratulálok! Avanti Ragazzi!” -írta Orbán Viktor a Facebookon.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink