Külföld

A kínai kormányfő nem kap helyet a párt legbefolyásosabb testületében

Nem lesz tagja a Kínai Kommunista Párt (KKP) Politikai Bizottsága (PB) Állandó Bizottságának a gazdasági reformerként ismert Li Ko-csiang kínai miniszterelnök, miután a jelenleg héttagú testület három másik tagjával együtt nem jelölték újra a kínai politikai vezetés legbefolyásosabb testületébe.

A kínai kormányfő nem kap helyet a párt legbefolyásosabb testületében
A KKP Központi Bizottságának új összetételét a pártkongresszus szombati záróülésén fogadták el
Fotó: Xinhua via AFP

A KKP ötévente megrendezett, vasárnap kezdődött, egyhetes pártkongresszusának utolsó napján megválasztott, 205 fős Központi Bizottság tagjainak szombaton közzétett listáján nem szerepel a fenti négy személy neve, vagyis a továbbiakban nem vehetnek részt a PB Állandó Bizottságának munkájában.

A másik három személy között van Han Cseng sanghaji párttitkár, Vang Jang, a KKP tanácsadó testületének vezetője, valamint Li Csan-su, a leginkább reprezentatív szerepet játszó Nemzeti Népi Kongresszus elnöke, aki a kínai elnök régi szövetségese.

A KKP Központi Bizottságának új összetételét a pártkongresszus szombati záróülésén fogadták el, amely egyben meghatározta a szűkebb pártvezetés tagjainak listáját és a következő öt év politikai programját is.

A kongresszus szombati ülésén elfogadták a KKP alapszabályának módosítását is, amely tovább erősíti Hszi Csin-ping kínai elnök, pártfőtitkár politikai hatalmát.

Hszi Csin-ping kongresszusi záróbeszédében hangsúlyozta, hogy az alapszabály „módosítása világos elvárásokat támaszt a pártvezetés fenntartása és megerősítése érdekében”.

Általános várakozások szerint továbbra is Hszi Csin-ping marad a pártfőtitkár, amikor vasárnap kihirdetik a KKP teljes vezetésének új névsorát.
 

Kapcsolódó írásaink