Külföld

Fidesz: Támogatni kell az Európai Unió külső határait védő Magyarországot

„Hazánk történetének legnagyobb humanitárius akciója keretében rendkívüli erőfeszítéseket teszünk az ukrán menekültek segítésében” – hangsúlyozta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke az Európai Parlament kedd esti, az ukrajnai háború migrációs hatásairól szóló vitában. Felhívta a figyelmet arra, hogy mindeközben Magyarország déli határain óriási mértékben növekszik az illegális migráció okozta nyomás, s az elhibázott brüsszeli migrációs stratégia javítására, az Európai Unió külső határainak védelmét ellátó Magyarország támogatására van szükség.

Fidesz: Támogatni kell az Európai Unió külső határait védő Magyarországot
Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának elnöke
Fotó: Facebook/Gál Kinga

„Az egyik legtöbb ukrán menekültet befogadó uniós tagállam vagyunk. Folyamatos, széles körű ellátással segítjük az érkező
menekülteket, akik többségében gyermekek, nők és idős emberek” – jelentette ki Gál Kinga. A kormány intézkedéseire rámutatva hozzátette: több ezer ukrán gyermeknek biztosítottunk helyet köznevelési intézményekben. Továbbá egészségügyi felszereléseket küldtünk, segítséget nyújtunk a sebesült ukrán katonák rehabilitációjában is.

„Mindeközben délről, a nyugat-balkáni útvonalon érkező illegális migránsok, többnyire fiatal férfiak száma is rohamosan
nő. Felfegyverzett csoportok szervezetten támadtak a határőrökre” – emlékeztetett a képviselő: Gál Kinga szerint ez is azt mutatja, hogy szükséges az Európai Unió külső határvédelmének megerősítése. Az elhibázott brüsszeli migrációs stratégia helyett támogatni kellene az Európai Unió külső határait védő Magyarországot – hangsúlyozta Gál Kinga.

Objektum doboz

Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti képviselő a vita kapcsán rámutatott: az orosz agresszió miatt több millió ember kényszerült elhagyni szülőföldjét, és az elhúzódó háborúval ez a szám egyre növekszik. Emellett Kárpátalján, Ukrajna legkisebb megyéjében csaknem 300 ezer belső-ukrajnai menekült tartózkodik jelenleg is. A régió vezetése, a helyi kistérségekkel és segélyszervezetekkel összefogva, mindent megtesz, hogy ezek az emberek megfelelő lakhatást, egészségügyi ellátást, élelmezést, a gyermekek iskoláztatást kapjanak, de vészhelyzet esetén ők is az EU felé indulhatnak.

Ezért kiemelkedő szerepe van a közúti infrastruktúra és a határátkelők fejlesztésének. A tél közeledtével, a harcok eszkalálódásával és az energiaválság mélyülésével tovább fokozódhat a menekülthullám, így erre időben fel kell készülni a határellenőrző pontokon is, emberséges körülményeket kialakítva az Ukrajnát elhagyni kényszerülő védtelen nők és gyermekek számára – tette hozzá a kárpátaljai magyar politikus.


 

Kapcsolódó írásaink