Külföld

Igazoltatás közben lőtt és ölt egy párizsi rendőr

Eljárás indult vasárnap egy francia rendőr ellen, aki Párizsban lelőtt egy igazoltatásnak ellenálló férfit. A fgyverhasználatot 2017 óta szabályozza egy új törvény.

Igazoltatás közben lőtt és ölt egy párizsi rendőr
Francia rendfenntartók akcióban Párizsban (Képünk illusztráció.)
Fotó: Maylis Rolland and Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Nem szándékosan halált okozó szándékos erőszak gyanújával indult vizsgálat egy párizsi rendőr ellen, aki igazoltatás közben lelőtt egy férfit - írta meg egy török hírportál, az AA. Mint olvasható, az eset péntek este történt, amikor kér egyenruhás is használta szolgálati fegyverét a francia főváros 12. kerületében.

A portál szerint egy jármű vezetője, akit igazoltatni akartak, gázt adott. Az eldördülő három lövésből az egyik eltalálta a sofőrt, aki a helyszínen életét vesztette. Az ügyészség szerint a rendőrség azért akarta igazoltatni a gépkocsi vezetőjét, mert lejárt a jármű biztosítása.

A pénteken őrizetbe vett két rendőr közül az egyiket - aki szintén lőtt - időközben vádemelés nélkül szabadon engedték.

A rendőrök fegyverhasználatát 2017 óta egy új törvény szabályozza. Azóta joguk van arra a gépkocsira rálőni, amelynek vezetője ellenáll az igazoltatásnak, ha másképp nem tudják megállítani a járművet, és ha megítélésük szerint a sofőr veszélyezteti mások vagy kollégáik életét. Korábban a marklőfegyvert csak jogos önvédelemre használhatták.

Rendőrségi források szerint tavaly 14 240 olyan eset közül, amikor az állampolgárok megtagadták az igazoltatást, százötvenhét alkalommal dördültek el efféle okból lövések. Idén ez volt a tizenkettedik.

Kapcsolódó írásaink