Külföld

Az EU egy évvel meghosszabbította a vegyi fegyverekre vonatkozó szankciórendszer érvényességét

Olyan emberekre és szervezetekre irányulnak, akik közvetlenül felelősek vegyi fegyverek kifejlesztéséért és használatáért, pénzügyi, technikai vagy anyagi támogatást nyújtanak ahhoz

Az Európai Unió igazságügyi tanácsa luxembourgi ülésén egy évvel, 2023. október 16-ig meghosszabbította a vegyi fegyverekre vonatkozó uniós szankciórendszer érvényességét.

Az EU egy évvel meghosszabbította a vegyi fegyverekre vonatkozó szankciórendszer érvényességét
Az Indiai Nemzeti Kongresszus párt vezetője, Priyanka Gandhi (R) részt vesz a Kongresszusi Munkabizottság (CWC) ülésén az All India Congress Committee (AICC) újdelhi irodájában
Fotó: AFP

A szankciórendszerrel az EU a vegyi fegyverek elterjedése és használata elleni küzdelemhez igyekszik hozzájárulni, továbbá támogatja a vegyi fegyverek kifejlesztésének, gyártásának, felhalmozásának és használatának tilalmáról, valamint megsemmisítéséről szóló nemzetközi vegyifegyver-tilalmi egyezményt (CWC).

A 2018 októberében életbe lépett szankciórendszerben foglalt büntetőintézkedések emberek esetében tiltják a beutazást az EU területére, és a vagyoni eszközök befagyasztását rendelik el, szervezetek esetében pedig a vagyoni eszközök befagyasztását foglalják magukban. Jelenleg tizenöt emberre és kettő szervezetre vonatkoznak. Az intézkedések olyan emberekre és szervezetekre irányulnak, akik vagy amelyek közvetlenül felelősek vegyi fegyverek kifejlesztéséért és használatáért, pénzügyi, technikai vagy anyagi támogatást nyújtanak ahhoz, illetve ilyen tevékenységeket segítenek, ösztönöznek vagy más módon közreműködnek bennük.

A listán szereplők közül a legtöbben a szíriai rezsimmel állnak kapcsolatban, illetve az angliai Salisbury városában 2018 áprilisában elkövetett gyilkossági kísérlettel hozhatók összefüggésbe. Az érintett szervezetek a Szíriai Tudományos Vizsgálati és Kutatóközpont (SSRC), a szíriai rezsimnek a vegyi fegyverek fejlesztéséért felelős fő szervezete, valamint az orosz állami Szerveskémiai és Technológiai Tudományos Kutatóintézet (GosNIIOKhT).

Kapcsolódó írásaink