Külföld

Madrid eleget tesz a brüsszeli elvárásoknak

A spanyol kormány a gázfogyasztás 13,5 százalékos mérséklését szolgáló intézkedéscsomagot fogadott el kedden a 2022 augusztusától 2023 márciusáig terjedő időszakra.

Madrid eleget tesz a brüsszeli elvárásoknak
Madrid a brüsszeli elvárásokat kívánja teljesíteni
Fotó: AFP

A „nagyobb energiabiztonságot szolgáló terv” egyebek között a háztartások és vállalkozások adótámogatását, a megújuló energiaforrások fejlesztését, valamint az ipari kapacitás erősítését tartalmazza a madridi vezetés közlése szerint.

Bár az összességében 73 intézkedésből álló csomagot részleteiben még nem ismertették, Teresa Ribera környezettudatos átmenetért felelős miniszter beszámolója szerint a döntés mindenekelőtt a „többi európai polgárral való szolidaritásból született”. Hangsúlyozta, hogy Spanyolország a téli időszakra nézve más helyzetben van, „mint azok az európai országok, amelyek történelmileg erősebben függenek az orosz földgáztól”. Leszögezte: kizárt, hogy hosszabb földgáz- és áramszünetek legyenek télen Spanyolországban, más uniós országokban azonban nem ez a helyzet.

A takarékossági programmal Madrid azokat a brüsszeli elvárásokat kívánja teljesíteni, amelyek szerint az uniós tagországoknak a télen 15 százalékkal csökkenteniük kell gázfogyasztásukat. Jelenleg ennek a célkitűzésnek a vállalása önkéntes.

Spanyolország a kormány adatai szerint tavaly szeptember óta 35 millió eurót (15 milliárd forintot) fordított a lakosság tehermentesítésére, valamint az energiatakarékossági programokra.

Az energiafogyasztás csökkentése érdekében Spanyolországban augusztus 9-től a közintézmények, a bevásárlóközpontok, mozik, munkahelyek, szállodák, pályaudvarok és repülőterek legfeljebb 27 Celsius-fokra hűthetik le az épületeket, míg a tél folyamán legfeljebb 19 Celsius-fokra fűthetik fel őket. Az automata ajtókkal rendelkező üzleteknek és vállalkozásoknak zárva kell tartaniuk ezeket. A nem használt irodahelyiségekben és a kirakatokban este tíz óra után le kell oltani a villanyt, ahogy számos emlékmű megvilágítását is.

Kapcsolódó írásaink