Külföld

Amerikai és és dél-koreai hadihajók új gyakorlatot kezdtek

A Ronald Reagan nukleáris meghajtású amerikai repülőgép-hordozó pénteken ismét haditengerészeti gyakorlatokat kezdett dél-koreai hadihajókkal, egy nappal azután, hogy Észak-Korea újabb ballisztikus rakétákat bocsátott fel és harci repülőgépekkel gyakorlatozott, ami a riválisaival szembeni feszültség fokozódását jelentette.

Amerikai és és dél-koreai hadihajók új gyakorlatot kezdtek
A Ronald Reagan repülőgép-hordozó és dél-koreai hadihajók gyakorlat közben
Fotó: AFP/Dél-koreai védelmi minisztérium

Az amerikai repülőgéphordozó és harccsoportja visszatért a Koreai-félszigethez közeli vizekre, miután Észak-Korea a hét elején nukleáris töltett hordozására képes rakétát indított, amely átrepült Japán fölött. A rakétaindítás válasz volt arra, hogy az amerikai repülőgép-hordozó csoport korábban gyakorlatozott a dél-koreai haditengerészet hajóival. Észak-Korea az amerikai–dél-koreai hadgyakorlatokat az ország lerohanása gyakorlatának tekinti.

A legutóbbi kétnapos katonai manőverek, amelyekben amerikai és dél-koreai rombolók és más hajók is részt vettnek, a félsziget keleti partjainál lévő nemzetközi vizeken zajlottak. A gyakorlatok célja a szövetségesek védelmi képességeinek megerősítése – derült ki a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának közleményéből.

Észak-Korea az új gyakorlatokra újabb rakétakísérletekkel reagálhat, a phenjani külügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy a repülőgép-hordozó csoport átcsoportosítása „komoly fenyegetést jelent a Koreai-félszigeten és annak közelében lévő helyzet stabilitására”.

Észak-Korea idei nagy ütemű fegyverkísérleteinek célja bővíteni fegyverarzenálját, és hogy nukleáris fegyverekkel hitelesen fenyegethesse az amerikai szárazföldet és a regionális szövetségeseket, majd elismert atomállamként, megerősödött pozícióból tárgyalásokat kezdjen az Egyesült Államokkal. Kevesebb mint két hét alatt hat rakétakísérlet volt.

A kedden tesztelt középhatótávolságú észak-koreai rakéta valószínűleg egy Hvaszong-12 típus volt, amely megfigyelők szerint képes elérni az Egyesült Államok csendes-óceáni területét, Guamot. A közelmúltban felbocsátott rövid hatótávolságú rakéták pedig Dél-Korea támadását színlelték.


 

Kapcsolódó írásaink