Külföld

„Jogsit” kérnek januártól a hüllőkhöz Bécsben

Megunta az egzotikus állatok frontján tapasztalható kaotikus - ha tetszik: beteges - viszonyokat Bécs városvezetése. Január 1-től csak azok tarthatnak hüllőket, akik levizsgáztak a tartás fortélyaiból.

„Jogsit” kérnek januártól a hüllőkhöz Bécsben
Nem csak az autóvezetéshez, a hüllőkhöz is papír kell majd (Képünk illusztráció.)
Fotó: MH

Egyre több az elhanyagolt, ilyen-olyan kórságtól sújtott hüllő, kétéltű és papagáj a bécsi állatorvosi rendelőkben - olvasható az ORF magyar nyelvű műsoroldalán. Az orgánum szerint az egzotikus állatok döntő része a nem megfelelő tartás miatt betegszik meg. Azért, hogy véget vessenek az „érintettek” - általában - a gazdáik tudatlanságából eredő - szenvedésének, a fővárosban 2023. január 1-jétől már csak olyanok tarthatnak egzotikus élőlényeket, akik megszerezték az ehhez szükséges jogosítványt. Ezen túl kötelező regisztráció is lesz.

A reménybeli gazdáknak legalább négy órás tanfolyamon kell részt venniük. Az oktatás negyven euróba (tizennyolcezer forintba) kerül és akkreditált szakemberek tartják. A részvételi díj teljes egésze az előadókhoz kerül, Bécsnek nem származik belőle bevétele.

Akinek már 2023. január 1-jét megelőzően is volt különleges igényű egzotikus állata, annak nem kötelező megszereznie a jogosítványt, de természetesen ajánlják neki. Aki elfelejti az ugyan ekkortól érvényes kötelező regisztrációt, az akár 3.750 eurós (1,537 millió forintos) bírsággal is számolhat.

Kapcsolódó írásaink