Külföld

Gyarapodott a magyar oktatás Tirolban

Összegzést készített az új tanév kapcsán az ausztriai magyar oktatásról az ORF. Az anyagból kiderül, több településen újra elkezdődött a magyar anyanyelvi oktatás Tirolban is. Idén ráadásul két újabb településen is indult csoport.

Gyarapodott a magyar oktatás Tirolban
Az anyanyelvi oktatás megléte fontos jog (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Purger Tamás

Érdekes és számunkra örvendetes hírt közölt az ORF kisebbségekkel foglalkozó oldala. Mint az összeállításból kiderül, az új tanévben több településen újra elkezdődött a magyar anyanyelvi oktatás Tirolban is. A diákok az általános iskola első osztályától kezdve egészen az érettségiig tanulhatnak ebben a formában – idén ráadásul két újabb településen is indul tanulócsoport.

A fiataloknak szeptembertől az eddig már bejáratott két helyszín, azaz Innsbruck és Wörgl mellett már Kufsteinben és Sankt Johann in Tirol településen is indul magyar oktatás. A tartományi székhelyen pedig folytatja munkáját a már hagyományos gimnáziumi csoport – aki ide jár, az a 8. év végén magyar érettségit is tehet.

Schenk Angyalka, az Innsbrucki Magyar Ifjúsági és Kulturális Egyesület elnöke az ORF-nek arról beszélt, a nyelv iskolai keretek közti tanulása és gyakorlása nélkülözhetetlen az Ausztriába költöző magyar családoknak.

Kapcsolódó írásaink