Külföld

Választási elemzőnél és megfigyelő csoport tagjainál tartottak házkutatást Oroszországban

Szergej Spilkin lakásának ajtaját betörték

Átkutatták az orosz hatóságok szerdán Szergej Spilkin független választási matematikus moszkvai lakását, és hasonlóképpen jártak el a Golosz választásmegfigyelő csoport több tagjával Oroszország több városában.

Választási elemzőnél és megfigyelő csoport tagjainál tartottak házkutatást Oroszországban
Képünk illusztráció
Fotó: AFP

Sajtójelentések szerint Spilkin lakásának ajtaját betörték. Az elemző jelenleg külföldön van, a lakásban a felesége, Olga Artamonova tartózkodott.

A Meduza ellenzéki portál szerint Spilkinnél a Mihail Guszev ivanovói aktivista elleni büntetőeljárás részeként tartottak házkutatást, őt az orosz hadsereg „lejáratásával” gyanúsítottak meg. Elvbarátai szerint Guszev ellen amiatt indult eljárás, hogy egy Telegram-bejegyzésben azt írta: A behívó megtagadásával vádolták meg, amiért közölte, hogy nem akar bevonulni a „megszálló” hadseregbe.

A Kommeszant és a RIA Novosztyi hírügynökség szerint a főváros mellett Moszkva, Nyizsnyij Novgorod, Pszkov, Cseljabinszk, Tambov és Perm megyében tartottak még házkutatást politikusoknál, aktivistáknál és újságíróknál.

Az RT hírportálja szerint Nyizsnyij Novgorod és Cseljabinszk megye bírósága idén megállapította, hogy a Golosz strukturális alegységként működik együtt az Európai Választásmegfigyelő Szervezetek Hálózatával (ENEMO).

A Goloszt az orosz igazságügyi minisztérium tavaly augusztusban külföldi ügynökszervezeteknek, az ENEMO-t pedig az orosz főügyészség tavaly szeptemberben az ország területén nemkívánatos szervezetnek minősítette. Szergej Spilkin, az oroszországi választásokon való részvételt és a szavazási eredményeket elemezte, grafikonjaira számos, a Kreml politikáját bíráló elemző támaszkodik a választási csalás mértékének megítélésében.
 

Kapcsolódó írásaink